Wybór kasz jest obecnie naprawdę duży i można się w nim nieco pogubić – zwłaszcza wtedy, gdy jej nazwa jest dość egzotyczna, tak jak ma to miejsce w przypadku kaszy bulgur. Jest to bowiem kasza, która stanowi nieodłączny element tradycyjnej kuchni bliskiego wschodu – zwłaszcza tureckiej. Co jeszcze warto wiedzieć o tej kaszy? Już podpowiadamy!
Kasza bulgur, z czego jest?
W przeciwieństwie do popularnych w Polsce kasz, takich jak kasza gryczana czy jaglana, kasza bulgur produkowana jest z ziaren pszenicy – najczęściej twardej (pszenica durum), która jest jednym z najstarszych zbóż. Znajduje ona niezwykle szerokie zastosowanie w wielu kuchniach świata i jest cenione przede wszystkim za dużą zawartość glutenu, co jest ważne w produkcji klusek czy makaronów. Z pszenicy durum wytwarza się również semolinę.
Natomiast kasza bulgur jest także wykorzystywana do produkcji kaszy kuskus, której swoją drogą stanowi doskonały zamiennik. Warto zaznaczyć, że kasza bulgur dostępna jest w trzech postaciach:
- kasza bulgur drobnoziarnista
- kasza bulgur średnioziarnista
- kasza bulgur gruboziarnista
Kolejną ważną kwestią jest niezwykle bogaty w substancje odżywcze skład tego typu kaszy. Dlatego też jest zalecana przede wszystkim dla osób, które dbają o swoje zdrowie i kondycję. Co zatem dostajemy z kaszą bulgur w pakiecie?
Właściwości odżywcze kaszy bulgur
Kasza bulgur to świetne źródło takich pierwiastków jak fosfor, potas, wapń, magnez i sód. Poza tym znajdziemy w niej witaminy z grupy B, kwas foliowy, dużą zawartość błonnika, białko i węglowodany, a wszystko to przy niskim indeksie glikemicznym, co zapewnia zarówno sporo energii, jak i uczucie sytości na długi czas.
Odżywczy skład kaszy bulgur sprawia, że jest to doskonały produkt dla wszystkich, którzy po prostu dbają o formę i zdrowie, jak i dla diabetyków oraz kobiet w ciąży. Trzeba jednak pamiętać o glutenie, który wyłącza ten produkt z diety osób cierpiących na celiakię czy nietolerancje tego białka. Ostatnią istotną sprawą jest to, jak można przyrządzić kaszę bulgur.
Kasza bulgur w kuchni
Podobnie jak inne rodzaje kasz, bulgur jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków, klusek czy ryżu. Tym samym świetnie sprawdza się jako jeden z głównych składników dań obiadowych – przy czym z powodzeniem można jej używać do potraw mięsnych i wegetariańskich. Kasza bulgur doskonale nadaje się również jako dodatek do sałatek – można ją zatem spożywać i na ciepło, i na zimno. Przyrządzimy z niej także pyszny farsz czy kotleciki. Można ją też dodawać do zup.