Cukier.
6 produktów, które obniżają cukier! Masz je w kuchni
Cukier to tzw. biała śmierć. Jego nadmierne spożywanie fatalnie wpływa na nasz organizm. Uzależnia, prowadzi do otyłości i cukrzycy. Cukier dodawany jest do bardzo wielu produktów, nawet do mięs i słonych przekąsek.
Cukier to określenie substancji zwanej sacharozą. Pod względem budowy chemicznej należy do węglowodanów, a konkretnie do dwucukrów. Jest zbudowana z glukozy i fruktozy. Biały cukier nie ma żadnych właściwości odżywczych, dostarcza nam wyłącznie kalorii. Sytuacja ma się podobnie z cukrem brązowym, który zawiera jedynie śladowe ilości składników mineralnych.
Spożywanie nadmiernej ilości cukru wyrządza ogromne szkody dla naszego zdrowia. Prowadzi do nadwagi i otyłości. Jest przyczyną otłuszczenia narządów wewnętrznych. Powoduje próchnicę. Prowadzi też do insulinooporności, której następstwem jest cukrzyca typu drugiego. Nadmiar cukru sprzyja też powstawaniu stanów zapalnych. Powoduje miażdżycę i otyłość brzuszną. Oprócz tego zwiększa poziom androgenów, przez co nasila trądzik, a w dodatku sprzyja występowaniu depresji.
Nadmierne spożycie cukru może mieć opłakane skutki dla naszego zdrowia. Co zrobić, gdy spożywamy go zbyt wiele? Na pewno należy zmienić styl życia i ograniczyć ilość słodkich pokarmów. Oprócz tego warto wprowadzić do diety 6 produktów, które pomagają naturalnie obniżyć poziom cukru.
1. Ocet jabłkowy
Badania potwierdzają, że ocet jabłkowy pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Zawarty w nim kwas octowy reguluje syntezę glukozy w wątrobie i mięśniach szkieletowych, spowalniając rozkład węglowodanów, przez co poziom cukru we krwi jest stabilniejszy. Poza tym dodatek octu do posiłku zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu chroni nas przed apetytem na słodycze. Spożywanie octu sprzyja również utracie wagi oraz oczyszczaniu organizmu. Warto pić wodę z łyżką octu jabłkowego 30 minut przed posiłkiem lub dodawać ocet do potraw.
2. Migdały
Migdały to jedne z najbardziej wartościowych bakalii. Są bogate w składniki mineralne i działają odżywczo na nasz organizm, dlatego warto wprowadzić je do codziennej diety. Są również doskonałym produktem regulującym cukier we krwi. Zmniejszają poziom insuliny we krwi po posiłkach. Poza tym dostarczają dużej ilości składników odżywczych i magnezu przy niskiej ilości węglowodanów, co jest istotne w metabolizmie węglowodanów. Badania wykazują, że spożywanie na dużej dawki magnezu każdego dnia mniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę o 1/3.
3. Wino
Czerwone wino wykazuje korzystne działanie w profilaktyce cukrzycy typu drugiego. Badania wykazują, iż właściwości czerwonego wina są zbliżone do działania leków na cukrzycę. Trunek zawiera substancję zwaną resweratrol, która pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Dodatkowo czerwone wino spożywane w umiarkowanych ilościach wykazuje korzystne działanie na serce i układ krążenia.
4. Awokado
Jest jedynym owocem zawierającym nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego zawiera około 20 różnych witamin i składników mineralnych. Dzięki zawartości tych składników awokado wspomaga produkcję insuliny, co jest kluczowe w obniżeniu poziomu cukru we krwi. Oprócz tego owoc przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu i ciśnienia krwi. Działa też korzystnie w procesie odchudzania, szczególnie jeśli zależy nam na zgubieniu tłuszczu z okolic brzucha.
5. Oliwa z oliwek
Wykazano, że oliwa z oliwek wykazuje znacznie lepsze działanie w zakresie obniżenia poziomu cukru we krwi oraz złego cholesterolu, niż inne tłuszcze. Produkt ten sprzyja produkcji insuliny, która bierze udział w przetwarzaniu glukozy we krwi na energię.
6. Czosnek
Czosnek jest niezwykle popularnym dodatkiem smakowym do potraw, a oprócz tego słynie z korzystnego działania dla naszego zdrowia. Stanowi składnik wielu leków przeciwcukrzycowych. Zawarte w nim związki pomagają w wydzielaniu insuliny oraz zwiększaniu wrażliwości na insulinę, co prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi. Spożywanie czosnku może być ratunkiem zarówno dla osób zagrożonych chorobą cukrzycową, jak i dla tych, które już cierpią na cukrzycę typu I lub II. Nie powinniśmy jednak przesadzać z jego ilością. Jeden ząbek dziennie w zupełności wystarczy.
Jeśli obawiamy się wystąpienia choroby cukrzycowej lub już na nią cierpimy, z pewnością warto wprowadzić do diety 6 wyżej wymienionych produktów. Oprócz tego należy rozważyć zmianę trybu życia. Co może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi?
Aktywność fizyczna
Ruch wykazuje wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Sprzyja obniżeniu poziomu glukozy we krwi oraz zapobiega napadom głodu.
Unikanie stresu
Stres działa bardzo niekorzystnie na poziom cukru we krwi i sprzyja insulinooporności, dlatego warto poświęcać czas na relaks.
Wypoczynek
Niewyspanie się i przemęczenie działa na nasz organizm podobnie jak stres. Jeśli obawiamy się wystąpienia cukrzycy i pragniemy zachować właściwy poziom glukozy we krwi, warto poświęcać na sen minimum 7 godzin dziennie.
Rezygnacja z używek
Picie alkoholu i palenie papierosów wywołuje stres organizmu, co prowadzi do drastycznego podniesienia poziomu cukru. Jeśli zależy nam, by cieszyć się zdrowiem przez długie lata, należy ograniczyć spożywanie używek, a najlepiej w ogóle z nich zrezygnować.