Home News Jajka. Białko i witaminy

Jajka. Białko i witaminy

by Agata Kubiak
jajka

Jajka. Białko i witaminy

Jajka są produktem o szczególnie wysokiej wartości odżywczej, dostarczają
białka o najwyższej wartości. Białko jaja jest w 100% przyswajalne przez
organizm człowieka. Wartość odżywcza białek wszystkich innych produktów
jest porównywana do białek jaja kurzego. Białko i żółtko jaja znacznie
się swoim składem; tłuszcz, witaminy A i D oraz żelazo występują
wyłącznie w żółtku, W żółtku jaja zlokalizowane jest również
cholesterol. Wartość energetyczna jaj nie jest wysoka; 100 g jaj czyli
średnio 2 sztuki sztuki 140 kalorii w (586 kJ).
jajka
Jaja zawierają prawie wszystkie witaminy poza witaminą C. Podobnie jak
produkty mięsne, jaja są produktem zakwaszającym ze względu na
występowanie w nich fosforu i siarki.
Jaja mają bardzo szerokie zastosowanie w żywieniu. Wykorzystuje się je
głównie do potraw. Samodzielne potrawy z jaj w postaci jajecznicy, jaj
sadzonych, omletów stanowią potrawę równorzędną z daniem mięsnym, a
nawet pod względem zawartości białka przewyższają je. Na ogół jednak
stosuje się jaja w połączeniu z różnymi produktami. Są one nie tylko
ważnym czynnikiem zagęszczającym, spulchniającym, ale również
podnoszącym walory smakowe i wartość odżywczą potraw.
jajka

Ostrożnie z jajkami kaczymi

Masa jajowa ulega zakażeniu dopiero wtedy, gdy skorupka jest
zanieczyszczona i przed rozbiciem nie jest umyta. Bardzo istotnym
zagadnieniem, jest zapobieganie zakażeniom zarazkami duru rzekomego
poprzez jaja kacze. Bardzo często kaczki są nosicielami zarazków, w
związku, z czym ich jaj są zakażone.
jajka

Powiązane artykuły