Home Podróże Jak przygotować orzeźwiające napoje z matchą na lato? 3 sprawdzone przepisy

Jak przygotować orzeźwiające napoje z matchą na lato? 3 sprawdzone przepisy

by Agata Kubiak
orzeźwiające napoje z matchą

Podczas upałów sięgamy po różne napoje chłodzące, od zimnych, słodkich napojów po mrożoną kawę. Warto jednak spróbować czegoś nowego i zrobić w domu prawdziwą matchę na zimno!

 

Czym jest matcha? To sproszkowana zielona herbata wysokiej jakości, która dostarcza do organizmu mnóstwo dobroczynnych składników i mikroelementów, a dodatkowo świetnie pobudza. Jeśli lubicie wytrawny smak zielonej herbaty, to matcha na zimno z pewnością przypadnie Wam do gustu. Oto trzy sprawdzone przepisy na orzeźwiające napoje z matchą.

Matcha Ice Latte

Matcha Latte to nic innego jak mleczny napój z dodatkiem intensywnego naparu z matchy. Wystarczy sięgnąć po ulubioną herbatę, trochę lodu i mleko, aby wyczarować ją we własnej kuchni.

Składki:

  • Około 3 gramy zielonej herbaty matcha
  • Około 50 ml wody w temperaturze 80 stopni
  • 250 ml ulubionego mleko roślinnego lub krowiego
  • Kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  1. Matchę przesypujemy przez sitko, aby pozbyć się grudek.
  2. Zalewamy ją niewielką ilością wody w temperaturze 80 stopni.
  3. Specjalnym pędzelkiem do matchy — chasanem — roztrzepujemy matchę z wodą, zamiatając w kształt litery M.
  4. Do szklanki wsypujemy kilka kostek lodu i uzupełniamy mlekiem.
  5. Dodajemy matchę i cieszymy się chłodnym, mlecznym naparem o lekko wytrwanym smaku.

Matcha Ice Flat White

Matcha Ice Flat White to napar na bazie mleka i matchy, który różni się od Ice Matcha Latte użyciem mniejszej ilości mleka. Jeśli lubicie wyrazisty smak napoju i cenicie smak matchy, to z pewnością Matcha Ice Flat White zasmakuje Wam bardziej niż Ice Matcha Latte.

Składki:

  • Około 3 gramy zielonej herbaty matcha
  • Około 50 ml wody w temperaturze 80 stopni
  • 150 ml ulubionego mleko roślinnego lub krowiego
  • Kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  1. Matchę przesypujemy przez sitko, aby pozbyć się grudek.
  2. Zalewamy ją niewielką ilością wody w temperaturze 80 stopni.
  3. Specjalnym pędzelkiem do matchy — chasanem — roztrzepujemy matchę z wodą, zamiatając w kształt litery M.
  4. Do szklanki wsypujemy kilka kostek lodu i uzupełniamy mlekiem.
  5. Dodajemy matchę i cieszymy się chłodnym, mlecznym naparem o wyrazistym, wytrwanym smaku.

Ice Matcha Tonic

Tonic Espresso jest klasycznym napojem na gorące dni. Lekko modyfikując ten przepis, możemy stworzyć Ice Matcha Tonic, napój na bazie wytrwanego toniku i herbaty matcha, która idealnie się z nim uzupełnia.

Składniki:

  • Około 3 gramy zielonej herbaty matcha
  • Około 50 ml wody w temperaturze 80 stopni
  • 200 ml dobrze schłodzonego toniku
  • Kilka kostek lodu
  • Plasterek limonki lub cytryny

Przygotowanie:

  1. Matchę przesypujemy przez sitko, aby pozbyć się grudek.
  2. Zalewamy ją niewielką ilością wody w temperaturze 80 stopni.
  3. Specjalnym pędzelkiem do matchy — chasanem — roztrzepujemy matchę z wodą, zamiatając w kształt litery M.
  4. Do szklaki z lodem dodajemy schłodzony tonik.
  5. Uzupełniamy napój matchą, wlewając ją powoli, tak aby nie wzburzyć gazowanego napoju i gotowe!

Czy warto pić herbatę matcha na zimno?

Matcha to zielona herbata najwyższej jakości, która dostarcza nam do organizmu sporą dawkę kofeiny i przeciwutleniaczy. Jest zdrowsza od zielonej herbaty, ponieważ wypijamy sproszkowaną zieloną herbatę, a nie tylko napar. Przygotowanie jej na zimno w upalne dni to świetna alternatywa dla słodzonych napojów i dobra odskocznia od kawy na zimno. Szeroki wybór najwyższej jakości herbat matcha znajdziecie na Coffeedesk.pl!

 

Powiązane artykuły