Podczas upałów sięgamy po różne napoje chłodzące, od zimnych, słodkich napojów po mrożoną kawę. Warto jednak spróbować czegoś nowego i zrobić w domu prawdziwą matchę na zimno!
Czym jest matcha? To sproszkowana zielona herbata wysokiej jakości, która dostarcza do organizmu mnóstwo dobroczynnych składników i mikroelementów, a dodatkowo świetnie pobudza. Jeśli lubicie wytrawny smak zielonej herbaty, to matcha na zimno z pewnością przypadnie Wam do gustu. Oto trzy sprawdzone przepisy na orzeźwiające napoje z matchą.
Matcha Ice Latte
Matcha Latte to nic innego jak mleczny napój z dodatkiem intensywnego naparu z matchy. Wystarczy sięgnąć po ulubioną herbatę, trochę lodu i mleko, aby wyczarować ją we własnej kuchni.
Składki:
- Około 3 gramy zielonej herbaty matcha
- Około 50 ml wody w temperaturze 80 stopni
- 250 ml ulubionego mleko roślinnego lub krowiego
- Kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Matchę przesypujemy przez sitko, aby pozbyć się grudek.
- Zalewamy ją niewielką ilością wody w temperaturze 80 stopni.
- Specjalnym pędzelkiem do matchy — chasanem — roztrzepujemy matchę z wodą, zamiatając w kształt litery M.
- Do szklanki wsypujemy kilka kostek lodu i uzupełniamy mlekiem.
- Dodajemy matchę i cieszymy się chłodnym, mlecznym naparem o lekko wytrwanym smaku.
Matcha Ice Flat White
Matcha Ice Flat White to napar na bazie mleka i matchy, który różni się od Ice Matcha Latte użyciem mniejszej ilości mleka. Jeśli lubicie wyrazisty smak napoju i cenicie smak matchy, to z pewnością Matcha Ice Flat White zasmakuje Wam bardziej niż Ice Matcha Latte.
Składki:
- Około 3 gramy zielonej herbaty matcha
- Około 50 ml wody w temperaturze 80 stopni
- 150 ml ulubionego mleko roślinnego lub krowiego
- Kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Matchę przesypujemy przez sitko, aby pozbyć się grudek.
- Zalewamy ją niewielką ilością wody w temperaturze 80 stopni.
- Specjalnym pędzelkiem do matchy — chasanem — roztrzepujemy matchę z wodą, zamiatając w kształt litery M.
- Do szklanki wsypujemy kilka kostek lodu i uzupełniamy mlekiem.
- Dodajemy matchę i cieszymy się chłodnym, mlecznym naparem o wyrazistym, wytrwanym smaku.
Ice Matcha Tonic
Tonic Espresso jest klasycznym napojem na gorące dni. Lekko modyfikując ten przepis, możemy stworzyć Ice Matcha Tonic, napój na bazie wytrwanego toniku i herbaty matcha, która idealnie się z nim uzupełnia.
Składniki:
- Około 3 gramy zielonej herbaty matcha
- Około 50 ml wody w temperaturze 80 stopni
- 200 ml dobrze schłodzonego toniku
- Kilka kostek lodu
- Plasterek limonki lub cytryny
Przygotowanie:
- Matchę przesypujemy przez sitko, aby pozbyć się grudek.
- Zalewamy ją niewielką ilością wody w temperaturze 80 stopni.
- Specjalnym pędzelkiem do matchy — chasanem — roztrzepujemy matchę z wodą, zamiatając w kształt litery M.
- Do szklaki z lodem dodajemy schłodzony tonik.
- Uzupełniamy napój matchą, wlewając ją powoli, tak aby nie wzburzyć gazowanego napoju i gotowe!
Czy warto pić herbatę matcha na zimno?
Matcha to zielona herbata najwyższej jakości, która dostarcza nam do organizmu sporą dawkę kofeiny i przeciwutleniaczy. Jest zdrowsza od zielonej herbaty, ponieważ wypijamy sproszkowaną zieloną herbatę, a nie tylko napar. Przygotowanie jej na zimno w upalne dni to świetna alternatywa dla słodzonych napojów i dobra odskocznia od kawy na zimno. Szeroki wybór najwyższej jakości herbat matcha znajdziecie na Coffeedesk.pl!