Home Life Style Kawa

Kawa

by Agata Kubiak
kawa

Kawa z mlekiem czy z cukrem? Które dodatki do kawy szkodzą?

Kawa. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. Są też tacy ludzie, duży twierdzę, że od kawy wypitej rano lepiej ich budzik kawa rozlana.

A ty znak? Do której grupy należysz?

Jeśli do tej pierwszej to kolejne pytanie nasuwa się automatycznie: Jaka kawa jest twoją ulubioną? Czy wolisz czarną, czy z dodatkami? A jeśli tak, to z czym? Do wyboru mamy wiele opcji, na przykład:

  • Mleko krowie
  • Mleko roślinne
  • Mleko skondensowane
  • Śmietanka w proszku
  • Śmietanka w płynie
  • Cukier
  • Miód
  • Słodzik
  • Syropy smakowe
  • Przyprawy
    • cynamon
    • kardamon
    • imbir
    • kurkuma
    • goździki
    • chili
  • Kakao
  • Lody
  • Alkohol

A która opcja, z wymienionych jest najzdrowsza? I czy w ogóle warto dodawać coś do kawy? A jeśli już dodawać, to co, żeby kawa była pyszna i, przy tym, jak najbardziej zdrowa?

kawa

Kawa z Mlekiem

To chyba jeden z najbardziej popularnych dodatków do kawy. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranku bez wypicia kawy bez mleka. Dodajemy je po to, żeby zneutralizować mocny smak kawy. Mleko krowie jest źródłem witamin A i D. Są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach dlatego też wybierając, wybierajmy mleko z zawartością tłuszczu, nie bierzmy tego odpuszczonego. Mleko, dodane do kawy, neutralizuje też działanie kofeiny.  Dlatego picie kawy z mlekiem poleca się pić szczególnie w godzinach wieczornych.

Kawa z mlekiem roślinnym

To dobry wybór przede wszystkim dla tych, którzy nie spożywają żadnych produktów odzwierzęcych czy też alergików. Mleko kokosowe, migdałowe czy orzechowe (a właściwie napój roślinny o tym smaku), daje też kawie niepowtarzalny, charakterystyczny aromat.

Kawa słodzona miodem

jest znacznie bardziej polecana od cukru. Wprawdzie też ma wysoki indeks glikemiczny, ale równocześnie ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest to dobry zamiennik cukru, ponieważ zawiera wiele substancji odżywczych, jak na przykład: witaminy z grupy B, magnes, żelazo, wapń, czy fosfor. Poza tym wspomaga on odporność oraz dodaje energii.

Kawa parzenie

Kawa z cynamonem

Cynamon przyspiesza metabolizm i ogranicza apetyt. Ma charakterystyczny smak i aromat wiele osób nie wyobraża sobie kawy w okresie jesienno-zimowym bez szczypty cynamonu. Wystarczy dodać  trochę   cynamonu do kubka i zamknąć oczy a znajdziemy się kuchni naszej mamy pachnącej szarlotką  i piernikiem. Cynamon ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dlatego też wspiera naszą odporność w tym sezonie. Cynamon znakomicie reguluje poziom cukru we krwi, Tak więc Polecam się taką kawę przed tym wszystkim cukrzykom Kawa z imbirem

Tak,  to już kolejny przykład  na kawę rozgrzewającą. Imbir podobnie jak cynamon  oprócz charakterystycznego aromatu,  działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Imbir dodaje kawie odrobinę ostrości

Kawa z chili

To propozycja dla osób, które lubią ostre przyprawy. Wystarczy szczypta, żeby nasza kawa miała nie tylko ciekawy i wyrazisty smak, ale też miała walory zdrowotne. Przyprawa ta działa korzystnie na serce, obniża cholesterol i poprawia krążenie krwi. Oczyszcza drogi oddechowe, co jest niezwykle ważne w czasie infekcji.

Kawa z kakao

Kakao jest źródłem magnezu, to właśnie  on jest wypłukiwany przez kawę.  Ponadto kakao dba serce, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie. A przede wszystkim poprawia nastrój

costa kawa

Kawa z wanilią

Jeśli lubisz słodką kawę, spróbuj zastąpić cukier ekstraktem waniliowym. Wanilia łagodzi ostry smak kawy. Poza tym pomaga  poprawić nastrój i zwiększyć kondycję umysłową. Doskonale łagodzi stres

Kawa z cukrem

jednym do kawy dodają mleko, z kolei inni nie wyobrażają sobie, że mogliby wypić kawę nieposłodzoną. Najczęstszym rozwiązaniem jest cukier. Jednakże powoduje on szybki skok glukozy w organizmie, dlatego nie jest on polecany dla osób z cukrzycą lub chorobami serca. Cukier także zwiększa ryzyko próchnicy, a także może przyczynić się do powstawania nadwagi.

 

Kawa z alkoholem

– do kawy często dolewamy:

  • Likierów smakowych
  • Whisky
  • Koniaku
  • Rumu
  • Tequili

Alkohol kawie stosowany z umiarem przyspiesza krążenie krwi.              Na taką kawę uważać osoby borykające się z kłopotami sercowymi

Kawa ze śmietanką w płyniekawa

Jest to lepsze rozwiązanie niż śmietanka w proszku, jednak daleko mu  do ideału. Śmietanka w płynie najczęściej powstała w wyniku przetworzenia UHT, nie ma tu więc ani żadnych bakterii pożytecznych ani witamin. Jest to po prostu dodatek bez żadnej wartości zdrowotne

Kawa ze śmietanką w proszku

Ten dodatek uznawany jest chyba za jeden z najgorszych dodatków do kawy. Zawiera konserwanty barwniki inne związki chemiczne które podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi, przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej czy mają wysoki indeks glikemiczny 

Gotowa kawa aromatyzowana

W każdym sklepie natkniemy się na gotowe ziarna kawy, aromatyzowane nietypowymi smakami, takimi jak na przykład: kawa Orzechowa, czekoladowa, Migdałowa, karmelowa, kokosowa i inne. Gotowe kawy kuszą nas łatwością podania. Wystarczy tylko zaparzyć kawę i już możemy cieszyć się jej oryginalnym smakiem.  Ale czy na pewno takie kawy są zdrowe? Często producenci do aromatyzowania takiej kawy używają chemiczne k aromatów, które przenikają to naszego organizmu.

Syropy do kawy

Podobnie jak przypadku kawa aromatyzowanych syropy cieszą się dużą popularnością ze względu na  wygodę. Wystarczy je po prostu Wlać do kawy. I podobnie jak w poprzednim przypadku jest to wielość i różnorodność smaków. Od kokosa, poprzez wanilię a na owocowej kończąc. Ale i w tym wypadku radzimy być ostrożni, gdyż syropy nie są naturalne a bogactwo dodatków nie wpływa pozytywnie na ich skład

Zatem jak możemy zauważyć, dodatków do kawy jest cała masa. Jedne bardzo dobrze wpływają na nasze zdrowie, inne trochę mniej. Warto zatem poświęcić trochę czasu i zagłębić się nad tym, Co dodajemy do naszej kawy

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz