To, co jemy, ma niebagatelny wpływ nie tylko na działanie wszystkich układów i narządów wewnętrznych, ale również na nasz wygląd zewnętrzny. Kluczem do pięknej i promiennej cery, tuż obok właściwej pielęgnacji, jest odpowiednio zbilansowana dieta. Jakie produkty wprowadzić do codziennego jadłospisu, aby wyglądać młodziej i cieszyć się zdrową skórą?
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce to podstawa każdej zdrowej diety. Są źródłem wielu cennych witamin, składników mineralnych i błonnika. Jedną z ważniejszych witamin (w kontekście zdrowej cery i nie tylko) jest kwas askorbinowy (witamina C). Witamina C zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry i wspomaga gojenie ran. Poza tym rozjaśnia przebarwienia i zmiany potrądzikowe oraz ułatwia syntezę kolagenu. Źródłem witaminy C są między innymi:
- natka pietruszki,
- brokuły,
- kalafior,
- papryka,
- brukselka,
- warzywa kapustne,
- czarna porzeczka,
- kiwi,
- truskawki,
- owoce cytrusowe.
W warzywach i owocach znajdziesz również witaminę A – niezwykle ważną w przypadku redukcji zmian potrądzikowych. Witamina A wygładza i uelastycznia skórę. Poza tym przyspiesza odnowę komórkową i ma korzystny wpływ na szybsze, naturalne złuszczanie się naskórka. Witamina A występuje pod dwoma postaciami: retinolu i beta-karotenu. Źródłem beta-karotenu są między innymi:
- marchewki,
- dynia,
- bataty,
- szpinak,
- jarmuż,
- morele,
- brzoskwinie.
Warzywa i owoce zawierają także błonnik, który obniża poziom cukru we krwi i korzystnie wpływa na przemianę materii. Dzięki temu z organizmu szybciej usuwane są toksyny.
Ryby morskie i owoce morza
Dieta na piękną cerę powinna obejmować także ryby morskie i owoce morza. Ryby są źródłem wielu cennych składników odżywczych, między innymi witamin z grupy B. Witamina B3 (niacyna) ma silne działanie przeciwbakteryjne i chroni przed schorzeniami skórnymi.
Z kolei witamina B6 (pirydoksyna) łagodzi zmiany skórne, które pojawiają się u kobiet w związku z miesiączką i menopauzą. Poza tym ryby są źródłem zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które umożliwiają wchłanianie do organizmu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K).
Owoce morza to przede wszystkim źródło cynku – pierwiastka o właściwościach bakteriostatycznych i działaniu regenerującym. Cynk łagodzi stany zapalne skóry i zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do uszkadzania komórek i szybszego starzenia się skóry.
Orzechy, pestki, nasiona
Orzechy, nasiona i pestki mogą stanowić samodzielną przekąskę lub doskonały dodatek do dań. Dlaczego warto wprowadzić je do diety na piękną cerę? Przede wszystkim z uwagi na występowanie w nich witaminy E. Witaminę E nazywa się potocznie “witaminą młodości”.
Skutecznie zwalcza ona wolne rodniki, zapobiega rogowaceniu się skóry i reguluje wydzielanie sebum. Poza tym witamina E ma działanie wygładzające i nawilżające. Najwięcej witaminy E mają:
- orzechy laskowe,
- migdały,
- nasiona słonecznika.
Dieta na piękną cerę – o czym jeszcze trzeba pamiętać?
W diecie na piękną cerę nie powinno zabraknąć również pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz chudego mięsa. Poza tym kluczowe jest odpowiednie nawodnienie. Regularne picie wody nawilża cerę, wspomaga odnowę komórek i przyspiesza gojenie się ran.
Nadal nie wiesz, jak odpowiednio ułożyć jadłospis, aby cieszyć się promienną i zdrową cerą? Skorzystaj z usług cateringu dietetycznego, na przykład na stronie https://www.maczfit.pl/.