Jak ugotować krupnik?
Krupnik polska zupa
Składniki: Kości od mięsa, 1 duża marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 1 cebula, 50 dag ziemniaków, 3-4
płaskie łyżki kaszy jęczmiennej, 5 dag słoniny, sól, ziele angielskie, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku.
Kości umyć (większe podzielić). zalać zimną wodą. dodać ziele angielskie, ugotować. wywar przecedzić. Włoszczyznę umyć. obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub drobno pokrajać, zalać wywarem z kości. dodać opłukaną kaszę i gotować.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do podgotowanej włoszczyzny z kaszą i ugotować do miękkości. Słoninę drobno pokrajać i przysmażyć z drobno pokrajaną cebulą, dodać do krupniku i zagotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek.
Krupnik zabielany
Składniki: Kości od mięsa, 1 duża marchew, 1 pietruszka, ka-wałek selera, kawałek pora, 50 dag ziemniaków, 3-4 łyżki
płaskie kaszy jęczmiennej, 1/2 szklanki śmietany, sól, ziele angielskie, 2-3 łyżki zielonej pietruszki lub koperku.
Kości umyć (większe podzielić), zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, wygotować, wywar przecedzić. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub drobno pokrajać, zalać wywarem z kości, dodać opłukaną kaszę i gotować.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do podgotowanej włoszczyzny z kaszą, posolić i ugotować do miękkości. Śmietanę rozmieszać z niewielką ilością gorącej zupy, połączyć z zupą i zagotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek. Podawać z pieczywem.
Krupnik z warzywami
Składniki: Kości od mięsa, 1 duża marchew. 1 pietruszka, 120 kawałek selera, kawałek pora, 50 dag ziemniaków, 2 łyżki kaszy jęczmiennej, 20 dag kalafiora, 1/2 szklanki śmietany, sól, ziele angielskie, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku.
Kości umyć (większe podzielić), zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie i wygotować, wywar przecedzić. Włoszczyznę umyć. obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub drobno posiekać, zalać wywarem z kości, dodać opłukaną kaszę i gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, kalafiory oczyścić. umyć, podzielić na części.
Do podgotowanej włoszczyzny z kaszą dodać ziemniaki, kalafiora, posolić i ugotować do miękkości. Śmietanę rozmieszać z niewielką ilością gorącej zupy, połączyć z zupą i zagotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek. Podawać z pieczywem.
Krupnik z ryżem
Składniki: Kości od mięsa, 1 marchew duża, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 50 dag ziemniaków, 3-4 łyżki płaskie ryżu, 1/2 szklanki śmietany, sól, ziele angielskie, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku.
Kości umyć (większe podzielić), zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie i wygotować. Wywar prze-cedzić. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub drobno posiekać, zalać wywarem z kości, dodać opłukany ryż i gotować.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, dodać do podgotowanej włoszczyzny z ryżem, po-solić i ugotować do miękkości. Śmietanę rozmieszczać z niewielką ilością gorącej zupy, połączyć z zupą i za-gotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek. Podawać z pieczywem.
Krupnik z kukurydzy na warzywach
Składniki: 1 duża marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, ka-wałek pora. kawałek kapusty włoskiej, 1 szklanka kaszy kukurydzianej, 1-2 łyżki masła roślinnego lub masła, sól, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokrajać w paski lub kostkę, za-lać wrzącą wodą, posolić i gotować.
Kaszę kukurydzianą rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody, dodać do podgotowanej włoszczyzny, włożyć masło roślinne, posolić, ugotować do miękkości. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek.
Krupnik z kaszy jaglanej z ziemniakami
Składniki: Kości od mięsa, 1 duża marchew, 1 pietruszka, ka-wałek selera, kawałek pora, 50 dag ziemniaków, 3 łyżki kaszy jaglanej, 1-2 łyżki masła roślinnego, sól, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku.
Kości umyć (większe podzielić), zalać zimną wodą i ugotować. Wywar przecedzić. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach albo pokrajać w paseczki lub kostkę, zalać wywarem z kości, dodać opłukaną kaszę jaglaną (kaszę jaglaną można sparzyć wrzątkiem) i gotować.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, włożyć do podgotowanej włoszczyzny z kaszą, dodać masło roślinne. posolić i ugotować do miękkości. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek.
Krupnik z ryżem i pomidorami
Składniki: Kości od mięsa, I duża marchew, 1 pietruszka, ka-wałek selera, kawałek pora, 3-4 łyżki kopiaste ryżu, 50 dag pomidorów lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka masła roślinnego, sól, ziele angielskie, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku.
Kości umyć (większe podzielić), zalać zimną wodą. dodać ziele angielskie, wygotować, wywar przecedzić. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub drobno pokrajać, zalać wywarem z kości, dodać opłukany ryż, masło roślinne, posolić i ugotować do miękkości.
Pomidory umyć, pokrajać, zalać małą ilością wody, rozgotować i przetrzeć. Do krupniku dodać przecier pomidorowy, posolić, zagotować. Przed podaniem dodać drobno posiekaną zieloną pietruszkę.
Krupnik z grzybami
Kości od mięsa, 1 duża marchew, 1 pietruszka, ka-wałek selera, kawałek pora, 50 dag ziemniaków. 3-4 płaskie łyżki kaszy jęczmiennej, 4-5 grzybów suszonych, 1 łyżka masła roślinnego, sól, pieprz, ziele angielskie, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku.
Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Kości umyć (większe podzielić), zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie i wygotować. Wywar przecedzić. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub drobno pokrajać, zalać wywarem z kości, dodać opłukaną kaszę jęczmienną, namoczone grzyby i gotować.
Ziemniaki umyć, obrać. opłukać. pokrajać w kostkę, dodać do podgotowanej włoszczyzny z kaszą i ugotować do miękkości. Grzyby wyjąć z zupy, pokrajać w paseczki, włożyć do zupy. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, podsmażyć na tłuszczu, dodać do krupniku, doprawić solą i pieprzem. zagotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek. Podawać z pieczywem.