Hibiskus – uprawa, pielęgnacja, szkodniki, właściwości lecznicze
Hibiskus to roślina znana chyba każdemu. Każdy, kto pił kiedykolwiek herbatkę owocową poznał smak hibiskusa, zawarta jest bowiem w większości mieszanek. Czy jest to jednak wypełniacz o intensywnym smaku i kolorze, czy też roślina o cennych właściwościach? Warto wiedzieć o hibiskusie jak najwięcej, gdyż wiele jego właściwości jest zaskakujących i mało znanych.
Co to jest hibiskus?
Hibiskus to krzew ozdobny, którego kwiaty znane są od lat z leczniczych właściwości. Nazywany jest także ketmią, różą chińską a niekiedy malwą sudańską. Obejmuje nawet kilkaset gatunków i występuje na prawie wszystkich kontynentach. W systematyce botanicznej zaliczany jest do rodziny ślazowatych.
Najczęściej spotykana odmiana, wykorzystywana szeroko w zielarstwie i przemyśle farmaceutycznym pochodzi z południowo-wschodniej Azji i północnej Afryki, ale rośnie także w klimacie umiarkowanym.
Jest to krzew o bardzo efektownych kwiatach – zwykle ciemnofioletowych. Mogą występować także w innych kolorach: białym, niebieskim, czerwonym lub pomarańczowym. Kwiaty hibiskusa prawie nie mają zapachu, są za to jadalne, kwaśne w smaku, ale bardzo zdrowe.
Uprawa róży chińskiej
Krzewy hibiskusa spotkać można także w Polsce. W tych warunkach klimatycznych osiągają do 3 metrów wysokości. Jego kwiaty przypominają wizualnie, a także w swojej budowie malwy. W Polsce występują odmiany w wielu kolorach. Efektownie wyglądają posadzone koło siebie, ale także jako samotny krzew.
Krzew hibiskusa rośnie powoli i łatwo się go formuje. Popularne są także żywopłoty z krzewów hibiskusa – praktyczne i piękne zarazem. Najlepiej jest ciąć i skracać gałęzie wczesną wiosną albo jesienią.
Łatwość formowania i powolny wzrost hibiskusa sprawia, że nadaje się do uprawy nawet w niewielkich ogródkach. Stanowi łatwą w uprawie i zarazem bardzo efektowną ozdobę. Roślina nie ma wygórowanych wymagań, jest odporna na suszę i rośnie na niemal każdym podłożu. Nie przepada za silnym wiatrem i lubi stanowiska słoneczne.
Nawozy do roślin kwitnących
Hibiskus jest krzewem kwitnącym, który poradzi sobie w niemal każdych warunkach. Najlepiej jednak służy mu gleba o pH obojętnym i lekko kwaśnym, w takich warunkach najpiękniej i najbardziej obficie kwitnie. Aby hibiskus stał się prawdziwą ozdobą ogrodu warto zastosować specjalne nawozy do roślin kwitnących. Warto wiedzieć jaki nawóz najlepiej posłuży tej pożytecznej roślinie.
Aby hibiskus rósł intensywnie i obsypywał się pięknymi kwiatami warto zastosować nawóz z grupy NPK. Jest to nawóz zawierający azot, fosfor i potas. Latem w okresie wegetacji podaje się największą dawkę nawozu, z kolei wiosną i jesienią warto podawać nawóz rzadziej. Odpowiednie i systematyczne nawożenie dobrze wpływa na kondycję rośliny.
Szkodniki atakujące krzew
Jak każda roślina także i hibiskus posiada swoich naturalnych wrogów – szkodniki. Jest to roślina bardzo wytrzymała, jednak może być podatna na atak popularnych insektów, jak mszyce, przędziorki, mączliki czy wełnowce. Można bezpiecznie stosować na krzewie środki ochrony roślin, np. na bazie pyrethrum.
Inną przypadłością, która może zaatakować krzew hibiskusa jest pleśń. Aby ją zwalczyć należy przesuszyć roślinę przez pewien czas i stosować preparaty przeciwgrzybiczne.
Właściwości lecznicze hibiskusa
Hibiskus jest rośliną, której wykorzystanie w medycynie tradycyjnej jest powszechnie znane. Od dawna stosuje się go także w kosmetyce – działa nawilżająco i regenerująco na skórę, pomaga w walce w wolnymi rodnikami. Z kolei pity w formie naparu z kwiatów ma działanie przeciwzapalne, moczopędne i antyseptyczne.
O leczniczych właściwościach hibiskusa wiadomo od wieków. Najpowszechniej stosuje się napar jako środek zwiększający odporność i wspomagający walkę z infekcjami. Ma jednak zastosowanie także w innych schorzeniach, między innymi przy nadciśnieniu, kamicy nerkowej czy cukrzycy.
Ile kalorii ma surowy hibiskus?
Dla wielu osób kwestia kaloryczności posiłków jest niezwykle ważna. Także przy piciu naparu z hibiskusa trzeba pamiętać, że nie jest to woda i ma swoją wartość energetyczną. W przypadku hibiskusa nie jest to wiele, mianowicie 49 kcal na 100 g produktu.
Jeśli nie posłodzimy cukrem ani miodem herbaty z hibiskusa będzie ona napojem sprzyjającym diecie. Dodatkowo wzmocni odporność i nawodni organizm. Dzięki działaniu detoksykującemu kwiat hibiskusa polecany jest dla osób odchudzających się.
Hibiskus składniki odżywcze
Kwiaty hibiskusa zawierają wiele wartościowych substancji. To doskonałe źródło witaminy C. Zawierają także błonnik, wapń i nienasycone kwasy tłuszczowe. Do cennych substancjach zawartych w kwiatach hibiskusa należą także kwasy organiczne: jabłkowy, szczawiowy i winowy. Kwasy te przyspieszają metabolizm komórkowy.
Flawonoidy to inna grupa substancji, w które obfituje hibiskus. To naturalne przeciwutleniacze o działaniu przeciwzapalnym i moczopędnym. Cenny jest także olejek eteryczny z kwiatów hibiskusa. Ma on potwierdzone działanie antybakteryjnie, przeciwbólowe i uspokajające.
Hibiskus właściwości
Hibiskus wykazuje wiele pożytecznych właściwości. Jedną z nich jest poprawa procesów metabolicznych:
- pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych substancji, działa moczopędnie,
- wspomaga pracę wątroby,
- jest doskonałym źródłem witaminy C,
- obniża ciśnienie i działa w profilaktyce miażdżycy,
- obniża poziom cholesterolu,
- sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Hibiskus ma swoje zastosowanie także w kosmetyce. Polecany jest do pielęgnacji cery naczyniowej. Wyciąg z hibiskusa wzmacnia naczynia krwionośne dzięki czemu popękane naczynka stają się mniej widoczne. Hibiskus pozytywnie działa także na kondycję włosów i skóry.
Hibiskus wskazania
Bogactwo składników aktywnych sprawia, że hibiskus często stosowany jest jako środek wpływający na poprawę odporności organizmu, a także w walce z przeziębieniem czy infekcją.
Dzięki właściwościom moczopędnym stosuje się go w leczeniu kamicy nerkowej. Korzystnie wpływa na samopoczucie osób z nadciśnieniem tętniczym.
Regularne picie naparu z hibiskusa skutecznie chroni przez skokami ciśnienia. Polecany jest także w profilaktyce cukrzycy gdyż obniża poziom glukozy we krwi.
Szerokie zastosowanie hibiskusa i jego właściwości sprawiają, że warto docenić niepozorną herbatę z hibiskusa i pić ją jak najczęściej. Poza walorami smakowymi sprzyja ona dobrej kondycji i działa profilaktycznie na wiele schorzeń. Hibiskus to roślina, która cieszy oczy w ogrodach. Jest odporna, łatwa w uprawie i do tego bardzo efektowna. Jest także łatwo dostępna w formie naparu, a korzyści płynące z picia jej są nie do przecenienia.