Jak oczyścić organizm z toksyn?
Coraz szybszy tryb życia, spożywanie przetworzonych pokarmów, przebywanie w zanieczyszczonym środowisku oraz niewielka aktywność fizyczna (lub jej całkowity brak), przyczyniają się do nagromadzenia szkodliwych toksyn w organizmie.
Jednym ze skuteczniejszych i cieszących się coraz większą popularnością sposobów na oczyszczenie organizmu, jest spożywanie świeżo wyciskanych soków warzywnych oraz owocowych.
Dodają one nie tylko energii, ale także pozawalają na dostarczenie niezbędnych witamin i minerałów potrzebnych do codziennego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Picie świeżo wyciśniętych soków warzywnych oraz owocowych pozwala na oczyszczenie organizmu, pozbycie się nadprogramowych kilogramów oraz zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca, cukrzyca czy nadciśnienie.
Stanowią też skuteczną terapię przeciwnowotworową. Świeże soki warto pić niedługo po przebudzeniu, coraz częściej praktykuje się także picie ich na czczo.
Zielony sok oczyszczający
Jednym z najzdrowszych soków, jakie warto pić regularnie jest zielony sok oczyszczający na bazie takich warzyw jak seler naciowy i szpinak z dodatkiem najpopularniejszego owocu – jabłka.
Zielony sok oczyszczający doskonale wpływa na mikroflorę bakteryjną, dlatego jest polecana osobom, które mają problemy z układem trawiennym.
Pomaga na takie dolegliwości jak bóle brzucha, dyskomfort oraz wzdęcia.
Zawarty w szpinaku oraz selerze naciowym chlorofil pomaga oczyścić jelita, oraz krew przed działaniem szkodliwych substancji i związków.
Co ważne, ma on także działanie antyoksydacyjne (czyli zapobiega przedwczesnemu starzeniu się) oraz działa przeciwnowotworowo.
Soki warzywne
Sok z zielonych warzyw jest bogatym źródłem takich witamin jak witaminy C,K,E, witaminy z grupy B oraz witamina A. To także ważne źródło magnezu, potasu, żelaza oraz sodu.
W celu przygotowania zielonego koktajlu oczyszczającego należy przygotować:
– dwa duże jabłka,
– garść świeżego szpinaku,
– łodygę selera naciowego,
– świeży zielony ogórek,
– garść rukoli,
– jeden pęczek natki pietruszki.
Wszystkie produkty w pierwszej kolejności należy dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Wycisnąć z całości sok. W celu przygotowania smoothie całość zmiksować za pomocą blendera dodając szklankę przegotowanej wody.
Sok wzmacniający odporność
Decydując się na regularne picie soku wzmacniającego odporność można na stałe pożegnać się z problemem sezonowych przeziębień.
Sok wzmacniający odporność, którego podstawowymi składnikami są jabłka, marchew oraz imbir skutecznie ochroni przed wirusami i bakteriami. Ma także silne działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne.
Dodane do soku jabłka dzięki zawartości flawonoidu zwanego jako kwercetyna pomagają podnieść naturalną odporność organizmu. Kwercetyna zapobiega także uszkodzeniom wątroby oraz działa przeciwzapalnie.
Drugi składnik soku – marchew, dzięki zawartości karotenoidów chroni przed powstawaniem ognisk zapalnych oraz skutecznie wspiera układ odpornościowy. To także ważne źródło witaminy A oraz beta karotenu.
Sok z dodatkiem imbiru wykazuje silne działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. To właśnie imbir zawiera związki, których działanie można porównać z działaniem antybiotyku.
W celu przygotowania soku wzmacniającego odporność należy przygotować:
– 5 dojrzałych marchewek,
– 2 jabłka,
– około 2 cm kłącza imbiru
– ¼ cytryny lub limonki.
Wszystkie składniki należy dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki oraz wrzucić do wyciskarki wolnoobrotowej. Sok z limonki lub cytryny dozować według upodobania.
Sok dodający energii
Idealnym sokiem dodającym energii po ciężkim dniu jest sok z buraka z dodatkiem marchwi, cytrusów oraz imbiru.
Burak charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, a dzięki dużej zawartości witaminy C co wpływa na jędrność skóry.
Zapobiega także niedokrwistości, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz obniża ciśnienie krwi.
Dodatek pomarańczy nie tylko poprawia smak soku, ale także wpływa pozytywnie na zdrowie.
Sok z pomarańczy wpływa pozytywnie na odporność i ma silne działanie antyoksydacyjne. Dodatek szpinaku, który jest prawdziwą bombą witaminową dodaje energii i chroni przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą.
Składniki potrzebne do przygotowania soku dodającego energii:
– 1 średniej wielkości burak,
– 2 dojrzałe pomarańcze,
– garść świeżych liści szpinaku,
– 1 marchew,
– niewielki kawałek kłącza imbiru.
Po dokładnym umyciu oraz pokrojeniu wszystkich składników należy wycisnąć sok przy wykorzystaniu wolnoobrotowej wyciskarki. Najlepiej smakuje lekko schłodzony z dodatkiem kilku kostek lodu.
Sok rozgrzewający
Rozgrzanie organizmu, zwłaszcza w porze jesienno-zimowej przynosi ulgę oraz pomaga budować naturalną odporność.
W tym celu polecane jest picie dużej ilości soków rozgrzewających, których najważniejszymi składnikami są takie produkty jak imbir, chili oraz kurkuma.
Sok pomidorowy znany jest przede wszystkim z dużej zawartości beta-karotenu oraz witamin takich jak C oraz K, które stymulują układ immunologiczny.
Dzięki zawartości likopenu sok z pomidorów skutecznie radzi sobie ze zwalczaniem wolnych rodników.
Duża zawartość potasu chroni serce oraz pomaga utrzymać w prawidłowym stanie gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Dzięki dodatkowi papryki, sok wpływa na poprawienie koncentracji.
Poprzez dodanie kurkumy, imbiru oraz chili sok uzyskuje doskonałe działanie rozgrzewające. Kurkuma nie dość że rozgrzewa to skutecznie stymuluje układ odpornościowy.
Podobne działanie wykazuje korzeń imbiru. Kapsaicyna zawarta z papryczkach chili poprawia krążenie krwi i podnosi temperaturę ciała.
Składniki potrzebne do przygotowania domowego soku rozgrzewającego:
– 1 średniej wielkości czerwona papryka,
– 3 pomidory,
– niewielki kawałek korzenia kurkumy (około pół centymetra),
– pół małej papryczki chili,
– 1 plasterek imbiru,
– 1 łodyga selera naciowego
– pół limonki lub cytryny.
Bomba antyoksydantów
Sok zawierający dużą ilość antyoksydantów jest w stanie skutecznie ochronić przed zapadaniem na takie dolegliwości i choroby jak nadciśnienie tętnicze, przedwczesne starzenie, choroby nowotworowe, cukrzycę czy choroby układu immunologicznego.
Z uwagi na szybki tryb życia większości osób, warto codziennie wypijać co najmniej jedną szklankę świeżo wyciśniętego soku, który zawiera sporą liczbę cennych antyoksydantów.
Do przygotowania soku bomba antyoksydantów należy umyć i pokroić:
– 1 cytrynę,
– pół pęczka natki pietruszki,
– 2 szklanki liści szpinaku oraz 1 szklankę liści jarmużu,
– 1 jabłko,
– 1 marchewkę,
– 1 pomarańczę,
– 1 limonkę.
Każdy ze składników należy kolejno umieścić w zasobniku wyciskarki wolnoobrotowej do soku. Sok można podawać schłodzony. Co ważne, będzie smakował także dzieciom.