Home Zdrowie Jabłka właściwości i wartości odżywcze

Jabłka właściwości i wartości odżywcze

by Agata Kubiak
Jabłka

Jabłka należą do najpopularniejszych owoców. Najczęściej spożywane są na surowo lub wykorzystywane do przygotowania soków, galaretek i dżemów. Niektórzy wykorzystują je również do produkcji wina. Niezależnie od tego, czy spożywamy je bezpośrednio z drzewa, czy po ugotowaniu, jabłka pełnią bogatą rolę w diecie człowieka.

odmian jabłekJabłka są świetne do jedzenia między posiłkami, ponieważ pomagają zmniejszyć głód i pragnienia. Mają wysoką zawartość witaminy C, manganu, potasu, błonnika pokarmowego i pektyn.

Jeśli dodasz cynamon do jabłek, otrzymasz dodatkowy impuls w dostarczaniu wielu korzyści zdrowotnych. Czytaj dalej, aby poznać właściwości jabłek, wartości odżywcze, oraz dowiedzieć się, ile kalorii jest w jabłku.

Odmiany jabłek

surowe jabłkaJabłka występują w wielu kształtach, rozmiarach, kolorach i smakach. Najlepsze jabłka do jedzenia są słodkie i soczyste. Niektóre rodzaje mają cierpki lub kwaśny smak.

Wiele odmian jest dostępnych przez cały rok, ale niektóre są dostępne tylko u lokalnych producentów.

Odmiany jabłek w Polsce są liczne i obejmują zarówno tradycyjne odmiany europejskie, jak i nowsze odmiany z innych regionów świata.właściwości jabłka Do najbardziej popularnych i powszechnie uprawianych jabłek w Polsce należą:

Papierówka – słodko-kwaśne;

Jonagold – bardzo soczyste, lekko kwaśne;

Cortland – soczyste, słodko-winne;

Szara reneta – winne;

Rubin – soczyste, słodkie;

Delikates – kruche, słodkie;

Kosztela – twarde, bardzo kwaśne;

Golden delicious – winno-słodkie, soczyste;

Antonówka – lekko kwaśne, kruche;

Lobo – soczyste, kruche, słodko-kwaśne;

Ligol – kruche, soczyste, słodko-kwaśne;

Gala – słodkie, soczyste;

Gloster – słodko-kwaśne;

Champion – bardzo słodkie.

Dlaczego warto jeść jabłka?

odmiana jabłkaJabłka są dobrym źródłem błonnika, witamin C i K, witamin z grupy B, folianów i potasu. Zawierają również fitoskładniki zwane polifenolami (lub flawonoidami), które mogą pomóc w ochronie przed chorobami serca i rakiem.

Jabłka są smacznym, pożywnym i wszechstronnym pożywieniem. Można je jeść na surowo lub gotować, używać w sałatkach i deserach, a także suszyć, aby zrobić chipsy jabłkowe.

Jabłka są bogate w błonnik pektynę (błonnik pokarmowy), który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Jabłka mają mało kalorii, tłuszczu i sodu.

Składniki odżywcze w jabłkach

Jedno średniej wielkości jabłko zawiera około:

Węglowodany – 26 gram (92 % zalecanej dziennej wartości)

Błonnik (19 % dziennego zapotrzebowania). 

Witamina C (79 % dziennego zapotrzebowania), 

Witaminy z grupy B  — ryboflawina (20 %), niacyna (13 %), kwas pantotenowy (11%). 

kwaśne odmiany jabłek

Witamina C jest potrzebna do wzrostu i naprawy tkanek ciała, do syntezy kolagenu (białka, które pomaga tworzyć naczynia krwionośne, kości, ścięgna i więzadła) oraz do produkcji karnityny (która transportuje kwasy tłuszczowe do komórek w celu produkcji energii).

Witamina K jest potrzebna do aktywacji pewnych białek, które są potrzebne do krzepnięcia krwi i zdrowia kości.

Błonnik pomaga dłużej utrzymać uczucie sytości, kontroluje apetyt i może zmniejszyć ryzyko otyłości i chorób serca.

Potas pomaga regulować skurcz mięśni – zwłaszcza w sercu – a także równowagę płynów poprzez usuwanie sodu z organizmu za pomocą moczu. Pomaga również kontrolować ciśnienie krwi.

 

Czy jabłko tuczy i jak wpływa na odchudzanie?

ocet jabłkowyPewnie zastanawiasz się, ile kalorii ma średniej wielkości jabłko? Ogólnie rzecz biorąc, większość owoców jest niskokaloryczna. Średniej wielkości jabłko ma około 95 kalorii. Ta sama ilość soku jabłkowego ma około 130 kalorii.

Powodem, dla którego jabłka są związane z przyrostem masy ciała, jest to, że są one bogate w cukier i węglowodany.

Kiedy jesz jabłko, twój organizm rozkłada cukry i węglowodany na glukozę, którą wykorzystuje jako energię. Jeśli nie zużyjesz całej glukozy od razu, zostanie ona zmagazynowana w postaci tłuszczu.

suszone jabłkaJeśli zjesz jabłko samo w sobie, bez żadnego innego pożywienia, prawdopodobnie nie będzie to miało większego wpływu na Twoją wagę, ponieważ nie ma ono zbyt dużo kalorii.

Ale jeśli zjesz jabłko z jakimiś innymi wysokokalorycznymi pokarmami, lub w postaci ciasta, doda ono dodatkowe kalorie do Twojej diety i może z czasem spowodować przyrost masy ciała, jeśli zawartość kalorii z tych pokarmów przekroczy liczbę kalorii, które Twój organizm zużywa podczas ćwiczeń lub innych czynności w ciągu dnia.

Jabłkowa dieta odchudzająca

charakterystyka jabłkaJabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Nie tylko świetnie smakują, ale także zawierają wiele korzyści zdrowotnych.

Jabłko zawiera mniej niż 100 kalorii (w zależności od gatunku i wielkości jabłka). Jest dobrym źródłem witaminy C i błonnika, a także ma niski indeks glikemiczny (GI).

Oznacza to, że nie podniesie poziomu cukru we krwi tak bardzo jak inne pokarmy.

Ile kalorii ma jabłko?

poszczególne odmiany jabłekNie jedna osoba na diecie, zastanawia się, czy jabłka są kaloryczne? Każdy produkt ma jakieś kalorie, a więc TAK – jabłka również je mają. Jedno średniej wielkości jabłko zawiera około 95 kalorii. Liczba kalorii różni się nieznacznie w zależności od odmiany jabłek, które wybierasz i jak bardzo są dojrzałe.

Wartość odżywcza jabłka zależy od jego wielkości, odmiany i sposobu przygotowania. Małe, nieobrane jabłko ma około 80 kalorii, 2 gramy białka i nie zawiera tłuszczu.

Średniej wielkości jabłko ma około 100 kalorii, 3 gramy białka i nie zawiera tłuszczu. Duże jabłko może mieć nawet 170 kalorii, 4 gramy białka i 1 gram tłuszczu.

jabłka oczyszczają organizmZ reguły wartości odżywcze podawane są w 100 g produktu. Ale ile to 100 g jabłka? Średnie jabłko, to około 180 g, małe jabłko to około 100 g.

Jeśli byśmy pokroili jabłko w kostkę, 100 g jabłka powinno wypełnić całą szklankę. To jest również zależne od gatunku jabłka — niektóre odmiany są bardziej soczyste, a inne są bardziej zbite. 

Ile kalorii ma jabłko pieczone, gotowane czy suszone?

Kalorie w jabłku, które jest pieczone, gotowane lub suszone mogą wahać się od 100 do 200 kalorii na porcję. 

Jabłka są niskokalorycznym pokarmem. Dokładna liczba kalorii zależy od rodzaju jabłka i sposobu jego przygotowania. Na przykład, surowe jabłko Red Delicious ma 95 kalorii, podczas gdy nieobrane pieczone jabłko Golden Delicious ma tylko 49 kalorii.

Co zrobić z jabłek? Zastosowanie w kuchni

Jabłka mogą być spożywane na surowo lub po ugotowaniu i mają wiele zastosowań, od przekąsek po wypieki. Są one również używane w sałatkach, sokach i sosach do aromatyzowania. odchudzanie jabłka

Smażone jabłka: Smaż w głębokim tłuszczu całe jabłka, lub obierz i pokrój je w krążki przed smażeniem.

Desery: Jabłka są często używane w deserach takich jak placki, tarty i ciasta. Dobrze komponują się z innymi owocami, takimi jak brzoskwinie i gruszki w ciastach i tortach.

Możesz też spróbować zrobić pieczone jabłka, wycinając ostrym nożem środek z każdego jabłka, a następnie wypełniając je brązowym cukrem lub cynamonem i piekąc w piekarniku do miękkości (około 30 minut). Podawaj z lodami waniliowymi lub serkiem śmietankowym.

Powiązane artykuły