Zupa fasolowa
Zupa fasolowa i jej składniki: Kości od mięsa, 1 duża marchew, i pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 25 dag fasoli białej, 75 dag ziemniaków, 5 dag słoniny, mała cebula, sól, majeranek, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku.
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie parę godzin przed gotowaniem lub poprzedniego dnia. Kości umyć (większe podzielić), zalać zimną wodą i wygotować. Wywar przecedzić. Fasolę ugotować w wodzie, w której się moczyła.
Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach albo pokrajać w paseczki lub kostkę, zalać wywarem z kości i gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. pokrajać w kostkę, dodać do podgotowanej włoszczyzny, posolić i ugotować, następnie dodać fasolę wraz z wywarem.
Słoninę pokrajać w kostkę i usmażyć, przed końcem smażenia dodać drobno pokrajaną cebulę i usmażyć. Do zupy dodać cebulę wraz ze słoniną, majeranek, doprawić solą i zagotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub ko-perek. Podawać z pieczywem
Zupa fasolowa z zacierką
Składniki: 10 dag boczku wędzonego, 1 duża marchew, I pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, cebula, 20 dag fasoli białej, 40 dag ziemniaków, 3-4 łyżki mąki, jajo, sól, majeranek, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku.
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na parę godzin przed gotowaniem lub poprzedniego dnia, ugotować w wodzie, w której się moczyła.
Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach albo drobno pokrajać w paseczki lub kostkę, zalać wrzącą wodą, dodać boczek wędzony i gotować.
Z mąki i jaja przygotować zacierki: zagnieść ciasto o bardzo gęstej konsystencji, zetrzeć na tarce do warzyw o dużych otworach. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę.
Do podgotowanej włoszczyzny dodać ziemniaki, zacierki i ugotować do miękkości. następnie dodać ugotowaną fasolę razem z wywarem. Boczek wyjąć z zupy, pokrajać w kostkę, usmażyć z drobno pokrajaną cebulą. Do zupy dodać boczek wraz z cebulą, majeranek, doprawić solą i zagotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek.
Zupa z fasoli szparagowej
Składniki: Kości od mięsa, 2 duże marchwie, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/2 pora, 75 dag fasoli szparagowej świeżej, mrożonej lub konserwowej. 75 dag ziemniaków, 1 łyżka masła roślinnego, sól.
Kości umyć (większe podzielić), zalać zimną wodą i wygotować. Wywar przecedzić. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, drobno pokrajać w paseczki lub w kostkę, zalać wywarem z kości i gotować.
Fasolę umyć, oczyścić z włókien, opłukać, pokrajać na kawałki długości ok. 1,5 cm, włożyć do włoszczyzny i gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do zupy, posolić, dodać masło roślinne i ugotować do miękkości. Podawać z pieczywem lub grzankami.