Home Zdrowie Mity żywieniowe – poznaj 10 najbardziej popularnych

Mity żywieniowe – poznaj 10 najbardziej popularnych

by Agata Kubiak
Mity żywieniowe

Mity żywieniowe a dzień dzisiejszy. Obecnie żyjemy w czasach, w których niezwykle dużą uwagę poświęca sięmity żywieniowe zdrowemu stylowi życia, co ma przyczynić się do zachowanie nie tylko zdrowej sylwetki, ale także dobrego samopoczucia.

Niestety jednak, z uwagi na istnienie wielu przekonań odnośnie poszczególnych składników żywieniowych, często skomponowanie odpowiedniej diety graniczy z cudem. Jakie jest więc 10 najbardziej popularnych mitów żywieniowych?

MIT- Szpinak jest bogaty w żelazo

składników odżywczychŻelazo jest składnikiem, który odgrywa niebagatelną rolę w naszym organizmie. To dzięki niemu można poprawić swoja pamięć i koncentrację, a także wzmocnić kości.

Specjaliści jasno wskazują, że dieta, który jest odpowiednio zbilansowana powinna być bogata właśnie w żelazo. W związku z tym, pierwsze co znajduje się na naszym talerzu to szpinak, który uważany jest za źródło tego pierwiastka.składników mineralnych

Niemniej jednak jest to całkiem błędne przekonanie. Okazuje się, że porcja szpinaku zawiera jedynie 3 gramy żelaza, a nie 30, jak głoszą popularne mity żywieniowe.

W związku z tym czas przestać suplementować żelazo kolejnymi porcjami szpinaku, a skupić się na jego właściwych źródłach.

MIT- Nie można jeść po 18

podejmować codzienne decyzjeJednym z popularnych mitów, z którym często możemy się spotkać jest to, że po godzinie 18 nie powinno spożywać się posiłków.

Okazuje się, że najwyższy czas przestać wierzyć w to przekonanie, gdyż jest ono całkowicie błędne. Posiłku spożyte po 18 z pewnością nie zmieniają swojej kaloryczności i pozostaje ona na tym samym poziomie, co w przypadku spożycia tego samego posiłku przed godziną 18.postaci prostych rekomendacji

Prawdą jest jednak fakt, że powinniśmy zjeść ostatni posiłek co najmniej 2 godziny przed snem. Zatem dla jednych osób może być to godzina 18, a dla drugich nawet i 22.

MIT- Cytrusy to największe źródło witamin

temat poszczególnych produktówOwoce cytrusowe mają przypiętą metkę prawdziwej kopalni witamin, a w szczególności witaminy C, która ma wzmacniać nasz system odpornościowy.

Z tego też względu, osoby dbające o swoją dietę, nie wyobrażają sobie dnia bez owoców cytrusowych.

Czy rzeczywiście jednak tak jest? Okazuje się, że jest to jeden z większych mitów żywieniowych, w które z pewnością każdy z nas wierzył.

Co prawda cytrusy zawierają witaminę C, jednak inne grupypowinniśmy wykluczyć jakieś produkty witamin, w o wiele większej ilości niż w cytrusach możemy znaleźć np. w brokułach czy czarnej porzeczce.

MIT- Makaron tuczy

źródłem energiiWiele osób w swojej diecie skrupulatnie unika makaronów. Panuje bowiem przekonanie, że jest on źródłem tuczących węglowodanów.

Wystarczy jednak spojrzeć na mieszkańców Włoch, którzy beznajczęstsze mity żywieniowe makaronów nie wyobrażają sobie życia, a jednocześnie bez większych problemów kontrolują swoją wagę i wygląd sylwetki.

Okazuje się, że makaron sam w sobie nie jest tuczący, a największą krzywdę wyrządzamy dodając do niego tłuste sosy na bazie śmietanki.

To sosy sprawiają, że możemy skutecznie przybrać na wadze, a nie sam makaron.

MIT- Owoce mają dużo witamin i można jeść je bez ograniczeń

Zwykło się mówić, że owoce muszą stanowić podstawę zbilansowanej diety, a także by sięgać po nie bez większych ograniczeń, gdyż są prawdziwą kopalnią witamin. sprzecznych informacjiOkazuje się, że nie jest to jednak prawdą.

Zawarta w owocach fruktoza, spożywana w zbyt dużych ilościach może być niezwykle niebezpieczna dla organizmu i prowadzić do otyłości i cukrzycy typu 2.

Co więcej, szkodzi ona również naszej wątrobie. Warto więc zachować rozsądny umiar, co do owoców.

MIT- Chleb ciemny jest lepszy od jasnego

autorka licznych artykułówWiele osób spożywa ciemne pieczywo, tylko ze względu na to, iż powinien mieć on niższą kaloryczność.

Jest to przekonanie błędne, gdyż zarówno chleb jasny i ciemny, posiadają podobną zawartość kalorii, z tym że w przypadku ciemnego pieczywa może się ona zwiększyć wraz z dodaniem nasion.

rzeczywiście wiarygodneCiemny chleb nie zawsze jest więc wyznacznikiem zdrowia, gdyż często dodaje się do niego słód jęczmienny, który pomaga uzyskać ciemną barwę.

MIT- Kawa to szkodliwa używka

Pyszna i aromatyczna kawa o poranku skutecznie pomoże namsprzecznych informacji nabrać energii na cały dzień. Niemniej jednak wiele osób twierdzi, że jest ona niezwykle szkodliwą używką.
Co prawda, może doprowadzić do uzależnienia od kofeiny, jednak wielu naukowców wskazuje na jej korzystne działanie dla naszego zdrowia.
Kawa przyczynia się do:
  • skutecznego obniżenia ryzyka cukrzycy
  • pozytywnego wsparcia wątroby
  • dostarczenia do organizmu antyoksydantów
  • poprawienia nastroju oraz zwiększenia koncentracji
  • zapobiegania ślepocie
  • zmniejszenia ryzyka choroby nowotworowej
  • przyspieszenia metabolizmu
  • ograniczenia rozwoju próchnicydoradzanie innym zabierają

MIT- gluten szkodzi

przygotowania dietetycznegoGluten od wielu już lat owiany jest złą sławą. Obecna moda polega głównie na całkowitym wykluczeniu go z jadłospisu.

Okazuje się, ze jest to jeden, z bardziej szkodliwych mitów żywieniowych, jaki mógł powstać.

Wykluczenie glutenu, przy braku jakichkolwiek wskazań medycznych, może doprowadzić do niedoboru wielu cennych substancji odżywczych, a w efekcie doprowadza do rozwoju różnych chorób.

celownik najczęstsze mity żywienioweTak więc, wykluczenie z diety glutenu nie zawsze jest najlepszym pomysłem i sposobem na skuteczną redukcję nadprogramowej tkanki tłuszczowej.

MIT- nie można łączyć pomidora z ogórkiem?

internetową podobnych zapytańMit ten powstał ze względu na substancję zwaną askorbinazą. Znajduje się ona w ogórkach i przyjęło się, że może neutralizować witaminę C występującą w pomidorach.
Czy jednak rzeczywiście nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem?
Otóż jeśli tylko sałatkę lekko zakwasimy sokiem z cytryny, wówczas i tak dostarczmy do organizmu niezbędną dawkę witaminy C, a askorbinaza zostanie przez sok z cytryny skutecznie zneutralizowana.

MIT- Jajka ze względu na cholesterol

diety oczyszczająceWiele osób unika jajek, ze względu na zawarty w nich cholesterol. Otóż badania wykazały, że jego zwartość wcale nie jest tak wysoka, by jajka mogły wyrządzić ogromną szkodę dla naszego organizmu.

Co więcej, większość dietetyków zgodnie twierdzi, że spożycie 1 lub 2 jajek dziennie jest nawet wskazane, ze względu na to, że są one bogatym źródłem białka, a także innych witamin oraz minerałów.

O wiele wyższe stężenie cholesterolu możemy znaleźć w słodyczach niż w jajkach, więc to może je warto ograniczyć?

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz