Home Zdrowie Jak ugotować krupnik?

Jak ugotować krupnik?

by Agata Kubiak
Krupnik

Jak ugotować krupnik?

Krupnik polska zupa

Składniki: Kości od mięsa, 1 duża marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 1 cebula, 50 dag ziemniaków, 3-4

natką pietruszki

natką pietruszki

płaskie łyżki kaszy jęczmiennej, 5 dag słoniny, sól, ziele angielskie, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku.

Kości umyć (większe podzielić). zalać zimną wodą. dodać ziele angielskie, ugotować. wywar przecedzić. Włoszczyznę umyć. obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub drobno pokrajać, zalać wywarem z kości. dodać opłukaną kaszę i gotować.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do podgotowanej włoszczyzny z kaszą i ugotować do miękkości. Słoninę drobno pokrajać i przysmażyć z drobno pokrajaną cebulą, dodać do krupniku i zagotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek.

Krupnik zabielany

Składniki: Kości od mięsa, 1 duża marchew, 1 pietruszka, ka-wałek selera, kawałek pora, 50 dag ziemniaków, 3-4 łyżki

kaszą jęczmienną

kaszą jęczmienną

płaskie kaszy jęczmiennej, 1/2 szklanki śmietany, sól, ziele angielskie, 2-3 łyżki zielonej pietruszki lub koperku.

Kości umyć (większe podzielić), zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, wygotować, wywar przecedzić. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub drobno pokrajać, zalać wywarem z kości, dodać opłukaną kaszę i gotować.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do podgotowanej włoszczyzny z kaszą, posolić i ugotować do miękkości. Śmietanę rozmieszać z niewielką ilością gorącej zupy, połączyć z zupą i zagotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek. Podawać z pieczywem.

Krupnik z warzywami

krupnik tradycyjny

krupnik tradycyjny

Składniki: Kości od mięsa, 1 duża marchew. 1 pietruszka, 120 kawałek selera, kawałek pora, 50 dag ziemniaków, 2 łyżki kaszy jęczmiennej, 20 dag kalafiora, 1/2 szklanki śmietany, sól, ziele angielskie, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku.

Kości umyć (większe podzielić), zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie i wygotować, wywar przecedzić. Włoszczyznę umyć. obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub drobno posiekać, zalać wywarem z kości, dodać opłukaną kaszę i gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, kalafiory oczyścić. umyć, podzielić na części.

Do podgotowanej włoszczyzny z kaszą dodać ziemniaki, kalafiora, posolić i ugotować do miękkości. Śmietanę rozmieszać z niewielką ilością gorącej zupy, połączyć z zupą i zagotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek. Podawać z pieczywem.

Krupnik z ryżem

Składniki: Kości od mięsa, 1 marchew duża, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 50 dag ziemniaków, 3-4 łyżki płaskie ryżu, 1/2 szklanki śmietany, sól, ziele angielskie, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku.

zupa krupnik

zupa krupnik

Kości umyć (większe podzielić), zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie i wygotować. Wywar prze-cedzić. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub drobno posiekać, zalać wywarem z kości, dodać opłukany ryż i gotować.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, dodać do podgotowanej włoszczyzny z ryżem, po-solić i ugotować do miękkości. Śmietanę rozmieszczać z niewielką ilością gorącej zupy, połączyć z zupą i za-gotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek. Podawać z pieczywem.

Krupnik z kukurydzy na warzywach

Składniki: 1 duża marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, ka-wałek pora. kawałek kapusty włoskiej, 1 szklanka kaszy kukurydzianej, 1-2 łyżki masła roślinnego lub masła, sól, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokrajać w paski lub kostkę, za-lać wrzącą wodą, posolić i gotować.

Kaszę kukurydzianą rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody, dodać do podgotowanej włoszczyzny, włożyć masło roślinne, posolić, ugotować do miękkości. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek.

zupę krupnik

zupę krupnik

Krupnik z kaszy jaglanej z ziemniakami

Składniki: Kości od mięsa, 1 duża marchew, 1 pietruszka, ka-wałek selera, kawałek pora, 50 dag ziemniaków, 3 łyżki kaszy jaglanej, 1-2 łyżki masła roślinnego, sól, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku.

kasza jęczmienna

kasza jęczmienna

Kości umyć (większe podzielić), zalać zimną wodą i ugotować. Wywar przecedzić. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach albo pokrajać w paseczki lub kostkę, zalać wywarem z kości, dodać opłukaną kaszę jaglaną (kaszę jaglaną można sparzyć wrzątkiem) i gotować.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, włożyć do podgotowanej włoszczyzny z kaszą, dodać masło roślinne. posolić i ugotować do miękkości. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek.

Krupnik z ryżem i pomidorami

Składniki: Kości od mięsa, I duża marchew, 1 pietruszka, ka-wałek selera, kawałek pora, 3-4 łyżki kopiaste ryżu, 50 dag pomidorów lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka masła roślinnego, sól, ziele angielskie, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku.

krupnik przepis

krupnik przepis

Kości umyć (większe podzielić), zalać zimną wodą. dodać ziele angielskie, wygotować, wywar przecedzić. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub drobno pokrajać, zalać wywarem z kości, dodać opłukany ryż, masło roślinne, posolić i ugotować do miękkości.

Pomidory umyć, pokrajać, zalać małą ilością wody, rozgotować i przetrzeć. Do krupniku dodać przecier pomidorowy, posolić, zagotować. Przed podaniem dodać drobno posiekaną zieloną pietruszkę.

Krupnik z grzybami

Kości od mięsa, 1 duża marchew, 1 pietruszka, ka-wałek selera, kawałek pora, 50 dag ziemniaków. 3-4 płaskie łyżki kaszy jęczmiennej, 4-5 grzybów suszonych, 1 łyżka masła roślinnego, sól, pieprz, ziele angielskie, 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku.

pyszny krupnik

pyszny krupnik

Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Kości umyć (większe podzielić), zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie i wygotować. Wywar przecedzić. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub drobno pokrajać, zalać wywarem z kości, dodać opłukaną kaszę jęczmienną, namoczone grzyby i gotować.

Ziemniaki umyć, obrać. opłukać. pokrajać w kostkę, dodać do podgotowanej włoszczyzny z kaszą i ugotować do miękkości. Grzyby wyjąć z zupy, pokrajać w paseczki, włożyć do zupy. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, podsmażyć na tłuszczu, dodać do krupniku, doprawić solą i pieprzem. zagotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek. Podawać z pieczywem.

Powiązane artykuły