Home Zdrowie Dieta antyrakowa – jakie produkty warto jeść, by ustrzec się nowotworu?

Dieta antyrakowa – jakie produkty warto jeść, by ustrzec się nowotworu?

by Agata Kubiak
Dieta antyrakowa - jakie produkty warto jeść, by ustrzec się nowotworu?

Nowotwory w dzisiejszych czasach stanowią istną plagę. Niewiele jest rodzin, których nigdy nie dotknął ten problem. Jak dbać o zdrowie, by nie dopuścić do zachorowania na raka? W poniższym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie oraz pomocne wskazówki dotyczące diety antyrakowej. Zapraszamy do lektury!

 

Na jakich produktach powinna opierać się dieta antyrakowa?

Największą uwagę powinniśmy przywiązywać do jakości produktów spożywczych. Co o niej świadczy? Prosty skład pozbawiony sztucznych barwników, szkodliwych konserwantów oraz różnej maści polepszaczy smaku. Im mniej przetworzona żywność, tym lepiej! Na przykład biały ryż warto zastępować brązowym, który jest mniej oczyszczony, a co za tym idzie zawiera większe ilości błonnika oraz wartościowych witamin (między innymi witaminy z grupy B). Oczywiście najlepiej gdyby warzywa i owoce pochodziły z upraw ekologicznych lub z własnego ogródka, a mięso od hodowców karmiących swoje zwierzęta paszą pozbawioną GMO. Najlepiej wybierać produkty od zaufanych, lokalnych rolników. Warto spróbować nawiązać znajomość z osobami, które poświęcają całe swoje życie zapewnieniu nam bezpieczeństwa żywnościowego. Taka dobra relacja wyjdzie każdemu na zdrowie!

Dieta antyrakowa

Unikaj cukru i sztucznych słodzików, duś, piecz lub gotuj zamiast smażyć na głębokim tłuszczu. Sam wyciskaj soki w domowych (najlepiej) wolnoobrotowych wyciskarkach. A jeżeli już najdzie cię ochota na odrobinę słodkości, to piecz ciasta sam.

Produkty spożywcze, których nie może zabraknąć w diecie antyrakowej

Zobacz naszą listę produktów o o wysokiej wartości odżywczej:

  • czosnek
  • cebula
  • burak
  • oregano
  • imbir
  • kurkuma
  • brokuły
  • zielona herbata
  • grejpfrut
  • kapusta (zwłaszcza kiszona)
  • pomidory
  • bazylia
  • kolendra
  • borówki
  • porzeczki.

I wiele wiele więcej! Gotuj jak najwięcej w domu. W ten sposób nie tylko stworzysz przyjazną, przytulną atmosferę, która sprzyja zdrowiu, ale i zaoszczędzisz pieniądze. A jeśli jednak pomimo swoich usilnych starań zachorujesz, możesz dodatkowo wspierać się specjalnymi nutridrinkami dostępnymi między innymi na: żywieniemaznaczenie.pl.

Naturalne źródła antyoksydantów – moc przypraw

Warto sięgać po zioła i przyprawy jak najczęściej. Nie tylko poprawiają smak przygotowywanych potraw, ale dodatkowo wspierają organizm w walce z infekcjami, efektywnie wzmacniając odporność. Przyprawy takie jak oregano, bazylia, kurkuma, kolendra czy imbir stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Wolne rodniki są jednymi z najgorszych wrogów zdrowia. Wywołują stany zapalne, nowotwory oraz przyspieszają proces starzenia się organizmu.

Jednym z ciekawych sposobów na zwiększenie spożycia ziół jest pesto. Możesz kupić gotowe w słoiczku lub zrobić je samodzielnie. Wystarczy dobrej jakości oliwa, świeże listki bazylii, kawałek parmezanu, czosnek, sól, pieprz, orzechy nerkowca oraz mikser. Baw się proporcjami, aż uzyskasz skład, który idealnie wpisze się w twoje upodobania smakowe.

Czego unikać, będąc na diecie antynowotworowej?

Oprócz spożywania dużej ilości zdrowych produktów należy unikać również tych szkodliwych takich jak:

  • chipsy
  • frytki
  • wędliny
  • parówki
  • słodzone napoje (Pepsi, Coca-Cola, Fanta, Mirinda itp.)
  • potrawy smażone
  • alkohol
  • papierosy
  • duże ilości soli
  • ciasta i ciasteczka
  • cukier oraz sztuczne słodziki.

Więcej ciekawych informacji na temat diety antyrakowej znajdziesz także w tym artykule: https://kliknijwzdrowie.pl/chemioterapia-a-dieta-co-jesc-podczas-leczenia/.

 

Powiązane artykuły