Baking, makijaż to dla wielu kobiet nieodłączny element codziennych rytuałów związanych z urodą. Baking jest trendem lansowanym przez celebrytki, gwiazdy z mediów społecznościowych oraz znane makijażystki.
Baking twarzy pozwala na utrzymanie perfekcyjnego makijażu przez cały dzień. Jak powinien wyglądać makijaż oparty na bakingu?
Wiele profesjonalnych kosmetyczek zaleca, by pierwszym krokiem, jeśli chodzi o makijaż, było pomalowanie oczu, a dopiero potem dalsze etapy związane z poprawą wyglądu cery.
Kolejność ta wielu paniom może wydawać się dziwna, ponieważ zazwyczaj pierwszym krokiem przy tworzeniu idealnego makepu było nałożenie kremy SPF oraz bazy pod makijaż.
Tymczasem uprzednie pomalowanie oczu pomaga zachować nieskazitelny wygląd twarzy.
Podczas malowania oczu łatwo można pobrudzić eylinerem, kredką lub tuszem okolice powieki górnej oraz dolnej.
Podczas blendowania ceni nietrudno o oprószenie nimi policzków.
Ścierając zabrudzenia, uszkadzamy też warstwę podkładu i pudru matującego, co mimo poprawek może zepsuć makijaż.
Jak więc powinien wyglądać idealny makeup krok po kroku?
- Rozczesanie brwi i wystylizowanie ich przy pomocy odpowiedniego kosmetyku.
- Rozblendowanie cieni i/lub narysowanie kreski eylinerem.
- Wytuszowanie rzęs.
- Nałożenie kremu z filtrem SPF (w celu ochrony skóry przed fotostarzeniem).
- Nałożenie bazy pod makijaż.
- Pokrycie twarzy podkładem, zatuszowanie niedoskonałości korektorem.
- Baking twarzy połączony z konturowaniem.
Ostatnim etapem makijażu może być sam baking połączony z wymodelowaniem twarzy poprzez zaznaczenie jej konturów lub dla wielbicielek promiennej cery i efektu glow aplikacja rozświetlacza i różu na skronie oraz policzki.
Jak wygląda sam baking i na czym polega jego fenomen?
Baking – nowy trend w makijażu
Makijaż zmienia się wraz z upływem lat.
Nieustannie pojawiają się nowe trendy, których zadaniem jest przedłużenie trwałości makeupu i sprawienie, że będzie on prezentował się jeszcze lepiej, perfekcyjnie krył wszelkie niedoskonałości i podkreślał atuty urody.
Baking jest stosunkowo nowym trendem zaczerpniętym od Draq Queen.
Jego zadaniem jest maksymalne ujednolicenie koloru skóry, jej zmatowienie oraz utrwalenie podkładu, by przetrwał na skórze wiele godzin.
Baking ma też sprawić, że cera nie będzie się nieestetycznie świecić przez wydzielające się w ciągu dnia sebum. Trend ten jest lansowany przez gwiazdy, celebrytki oraz makijażystki.
Na czym polega baking w makijażu?
Baking jest bardzo prosty do wykonania i poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby, które stawiają pierwsze kroki w świecie optycznego poprawiania urody.
Trend ten polega na naniesieniu dużej ilości pudru na twarz w specjalny sposób.
Idea trendu może wydawać się dziwna, zwłaszcza wśród panującej wszędzie mody na naturalność i na takie pokrywanie skóry makijażem, by wyglądała ona tak, jakby nic na niej nie było.
Tymczasem umiejętny baking może prezentować się na cerze naturalnie. Wbrew powszechnie panującym obawom nie wpływa on też negatywnie na stan skóry i nie sprzyja pojawieniu się niedoskonałości poprzez zapychanie porów.
Jeśli pod koniec dnia cały makijaż zostanie dokładnie zmyty, a na twarz zaaplikujemy tonik, serum, krem pod oczy oraz krem nawilżający, cera będzie czysta i promienna.
Jak wykonać baking?
Do wykonania bakingu niezbędny jest dobry puder sypki, gąbka do makijażu oraz pędzel potrzebny do tego, by strzepać nadmiar kosmetyku. Jak wygląda prawidłowy baking?
- Gąbkę zwilżamy zimną wodą i bardzo dokładnie wyciskamy.
- Słuszną porcję pudru wysypujemy na dowolną podstawkę.
- Gąbkę zanurzamy w pudrze, a następnie kosmetykiem dokładnie pokrywamy skórę, ze szczególnym uwzględnieniem strefy T (środek czoła, nos i podbródek). W tej właśnie strefie zbiera się najwięcej serum, co sprawia, że podkład się ściera.
- Kiedy cała twarz będzie dokładnie pokryta, należy delikatnie strzepać nadmiar pudru przy pomocy pędzla.
Strzepanie pudru może być ostatnim etapem makijażu, chyba że mamy w planach również konturowanie oraz nakładanie różu i rozświetlacza.
Dobre pudry do bakingu
Idealny baking nie istnieje bez dobrego pudru. Idealny kosmetyk do bakingu powinien być przede wszystkim sypki.
Jeśli chodzi o kolor to najlepiej stawiać na pudry transparentne, które nie zmieniają odcienia podkładu, tylko perfekcyjnie się w niego wtapiają.
Można oczywiście postawić na puder z pigmentem, tylko konieczne jest zadbanie o to, by zgrywał się on kolorystycznie z podkładem oraz naturalnym odcieniem naszej cery.
Niedobrany puder użyty do bakingu wywoła nieestetyczny efekt maski.