Sałatka gyros rozpieszcza kubki smakowe, wprawia w doskonały nastrój, dlatego jest elementem obowiązkowym w menu podczas każdego ważnego spotkania. Stanowi ona połączenie prostych składników, które razem tworzą coś naprawdę wyjątkowego.
Warto również podkreślić, że istnieje kilka wersji sałatki i wciąż powstają nowe.
Ludzie modyfikują jej smak zgodnie z własnymi upodobaniami. Dzisiaj przygotowaliśmy dla Ciebie artykuł poświęcony temu wspaniałemu daniu.
Dowiesz się z niego między innymi o tym, jaka jest jej historia i wartości odżywcze. Zaprezentujemy również dwa ciekawe przepisy na sałatkę gyros.
Sałatka gyros – charakterystyka
Do przygotowania sałatki gros potrzeba niewielu składników. Występuje ona zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Wyróżnia się spośród innych sałatek tym, że poszczególnych elementów nie miesza ze sobą, a układa warstwami.
Dla uwydatnienia struktury dania, sałatkę podaje się w szklanych miskach. Kolejność układania warstw nie ma w tym przypadku znaczenia i można tutaj wprowadzać modyfikacje według własnego uznania.
Jaka jest historia sałatki gyros?
Pomysł na sałatkę gyros zrodził się pod wpływem rozsmakowania się w daniu, jakim jest po prostu turecki kebab.
Jest to mięso przygotowane na pionowym ruszcie w przyprawach. Gotową potrawę podaje się w bułce z warzywami, sosem majonezowym i ketchupem. Pomysłodawca postanowił wyciągnąć środek i zrobić z tych składników sałatkę.
Jednakże pierwotny gyros, czyli kebab przygotowywany był w latach 20 dziewiętnastego wieku w Grecji przez uchodźców, którzy przybyli tam z Azji Mniejszej.
Cieszył się on tak dużą popularnością, że po drugiej wojnie światowej został on rozpowszechniony w państwach europejskich, w USA i Australii. Obecnie gyros, czyli kebab uważany jest za pierwsze danie typu fast food, które pojawiło się na świecie.
Sałatka gyros – postacie gyrosa
Sałatka gyros może występować w różnych formach. Tradycyjne rozwiązanie uwzględnia warzywa i mięso z kurczaka, wieprzowe, cielęce, wołowe lub baraninę w zależności od uznania.
Wśród warzyw najczęściej dodaje się sałatę, pomidor, ogórek, paprykę, kukurydzę i cebule. Sałatkę polewa się sosem na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego.
Często stosuje się też ketchup. Entuzjaści zdrowego odżywiania, a także wegetarianie i weganie, którzy nie chcą rezygnować z jej smaku, przygotowują także wersję bez mięsa, która jest równie pyszna.
Sałatka gyros – przepisy
W naszym artykule przedstawimy tradycyjny przepis na sałatkę gyros z kurczakiem i danie w wersji wegetariańskiej.
Do przygotowania sałatki mięsnej potrzebne będą Ci następujące składniki: duża pierś z kurczaka, około 6 ogórków konserwowych, puszka kukurydzy, średnia cebula, mała kapusta pekińska, przyprawa gyros, majonez oraz łagodny ketchup.
Pierś z kurczaka należy dokładnie umyć, pokroić i posypać przyprawą gyros. Przed smażeniem trzeba zostawić mięso przez chwilę w marynacie, ponieważ dzięki temu smak będzie bardziej wyrazisty. Teraz przychodzi czas na pozostałe składniki.
Kapustę pekińską i cebulę należy drobno posiekać. Z kolei ogórki pokroić w kostkę, a kukurydze trzeba odsączyć z zalewy. Gdy wszystko będzie gotowe, kurczaka smażymy na oleju.
Po wystygnięciu przełóż mięso do miski, a na nim warstwami kolejne składniki w zależności od potrzeb, a na wierzch ketchup i majonez. Warto zrobić kilka takich warstw, ponieważ wtedy sos równomiernie dotrze do wszystkich składników sałatki.
A teraz czas na sałatkę gyros bez mięsa. W tym wydaniu kurczak zostanie zastąpiony przez boczniaki. Nie będzie także majonezu, a zamiast tego wystąpi lekki sos czosnkowy przygotowany na bazie jogurtu.
Do przygotowania wegetariańskiej sałatki gyros będziesz potrzebować: małą główkę czerwonej kapusty, kilka ogórków konserwowych, cebulę czerwoną, słoiczek kukurydzy, zdrowy ketchup bez cukru na bazie soku jabłkowego i przyprawę gyros.
Tak jak w poprzednim przypadku kapustę i cebulę należy drobno posiekać, a ogórki pokroić. Odsączamy także kukurydzę i smażymy pokrojone boczniaki z przyprawą gyros.
Gdy wszystko będzie gotowe, do szklanej miseczki przełóż warstwami grzyby, ogórki konserwowe, cebulę, kukurydzę, jogurtowy sos czosnkowy i ketchup. Jest to naprawdę pyszny odpowiednik tradycyjnej sałatki gyros.
Sałatka gyros – zdrowa dieta
Wartości odżywcze sałatki gyros zależą od składników i wersji, w jakiej została ona przygotowana. Tradycyjne rozwiązanie z majonezem może mieć nawet 112 kalorii w 100 g.
Jednakże zgodnie z tym, co zostało zaprezentowane powyżej, sałatka gyros może być zdrowa i być elementem niskokalorycznej diety. Warto przede wszystkim wybierać świeże i jędrne warzywa, ponieważ to również ma wpływ na wartości odżywcze.
Co więcej, w przypadku wersji mięsnej, kurczak musi wyróżniać się najwyższą jakością. Dzięki temu wraz z sałatką gyros dostarczysz sobie dużą ilość pełnowartościowego białka.
Ponadto im więcej warzyw w daniu, tym lepiej. Wraz z nimi dostarczysz do organizmu cenne witaminy, mikroelementy i flawonoidy, które doskonale radzą sobie w walce z wolnymi rodnikami.
Największą kaloryczność w tej potrawie mają sosy, dlatego zadbaj, aby były one dużo lżejsze. Zamiast majonezu wybierz zdrowy jogurt naturalny. W efekcie w dużym stopniu uda Ci się obniżyć kaloryczność sałatki gyros.
W tej sałatce znajdziesz między innymi witaminy z grupy B, a więc witaminę B1, B2, B3 i B12. Mają one zbawienny wpływ na układ nerwowy człowieka i nie tylko.
Co więcej, sałatka gyros dostarcza również witaminę K, fosfor, potas, cynk i żelazo. Warto podkreślić, że zawartość witamin i minerałów zależy od tego, jakie składniki znajdą się w tym pysznym daniu.
Tradycyjna wersja sałatki gyros jest kaloryczna, ale sporadyczne spożywanie tego dania nie powinno mieć negatywnego wpływu na sylwetkę.
Co więcej, można udoskonalić potrawę i przygotować pyszną wersję w dużo lżejszej alternatywie. Taka sałatka będzie obfitowała w witaminy i wiele innych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników.
Ponadto, gdy zastąpimy majonez jogurtem i zamiast mięsa zastosujemy boczniaki lub pieczarki uzyskamy wspaniałą zdrową sałatkę gyros, idealną dla wegetarian.