Pigwa znajdziemy w wielu przydomowych ogrodach i sadach. Nie ma się temu co dziwić, bo jest to roślina wieloletnia, charakteryzująca się atrakcyjnym wyglądem. Jak się jednak okazuje, pigwa nie tylko może ozdobić nasz ogród, ale znajdzie także zastosowanie w kuchni. Owoce pigwy charakteryzują się wieloma cennymi właściwościami prozdrowotnymi, dlatego warto po nie sięgać. Warto docenić je także ze względu na wyjątkowy smak.
Pigwa charakterystyka
Pigwa należy do rodziny astrowatych i jest rośliną wieloletnią. Może być krzewem bądź niewielkich rozmiarów drzewem. Jej wysokość zazwyczaj nie przekracza 5 metrów, choć zdecydowana większość okazów uprawianych w Polsce nie osiąga tak dużej wysokości.
Liście mają jajowaty kształt i barwę jasnej zieleni. Są delikatnie owłosione. Kwiaty mogą mieć kolor bieli bądź bladego różu. Roślina kwitnie pod koniec maja. Owoce dojrzewają zazwyczaj w październiku.
Ich średnica nie przekracza zazwyczaj 5 centymetrów. Owoce pigwy posiadają cierpki i bardzo twardy miąższ. Na szczególną uwagę zasługuje bardzo intensywny i przyjemny aromat pigwy, który jest mocno wyczuwalny nawet bez przekrawania owocu.
Czym różni się pigwa od pigwowca?
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym właściwie różni się pigwa od pigwowca. Niektórzy używają nawet tych pojęć zamiennie. Jest to jednak duży błąd, bo mamy do czynienia z dwiema różnymi roślinami. Faktycznie, są one jednak ze sobą spokrewnione.
Pigwa osiąga zdecydowanie większe rozmiary niż krzew pigwowca. Obie rośliny kwitną inaczej: pigwa posiada duże, białe lub bladoróżowe kwiaty, a pigwowiec kwitnie na intensywnie pomarańczowy kolor.
Rośliny dają także różnej wielkości owoce. Nietrudno się domyślić, że owoce pigwy są większe i przypominają swoim kształtem gruszkę. Pigwowiec rodzi natomiast okrągłe i zdecydowanie mniejsze owoce. Kolor oraz zapach owoców obydwu roślin jest jednak dość podobny.
Pochodzenie pigwy
Wydawać by się mogło, że pigwa to nasza rodzima roślina. Jak się jednak okazuje, jej ojczyzną jest Azja Mniejsza, a w szczególności Kaukaz. Warto zaznaczyć, że pigwa dziko rośnie w irańskich lasach po dziś dzień.
Roślina ta została więc sprowadzona na kontynent europejski, w tym także do Polski. W naszym kraju można spotkać ją jedynie w uprawie. Nie rośnie dziko w lasach ani na łąkach.
Odmiany pigwy
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że pigwa posiada naprawdę sporo odmian. Najbardziej rozpowszechniona jest tak zwana pigwa pospolita. Jest dość łatwa w uprawie i mało wymagająca. Najlepiej jednak zapewnić jej dobrze nasłonecznione miejsce. Przycinanie drzewa zazwyczaj nie jest konieczne.
Rodzi duże, żółte owoce o okrągłym kształcie. Kolejną dość popularną odmianą pigwy jest pigwa pospolita gruszkowata. Najbardziej charakterystyczny jest kształt jej owoców, który przypomina nieco gruszkę. Ponadto, odmiana ta cechuje się większą odpornością na szkodniki niż wspomniana wyżej pigwa pospolita.
Trzecią często uprawianą odmianą pigwy jest wieloowocowa krzaczasta. Rodzi owoce, które są nieco większe niż owoce wspomnianych wyżej odmian. Jest jednak podatna na chorobę określaną mianem zarazy ogniowej.
Pigwa na grypę i przeziębienie
W owocach pigwy znajduje się sporo cennych substancji, takich jak: garbniki, pektyny czy olejek lotny. Ponadto, jest ona bogata w magnez czy fosfor, które w naturalny sposób wzmacniają odporność organizmu. Dzięki temu, przetwory z pigwy mogą zapobiegać rozwojowi sezonowych infekcji.
Nawet jeśli dojdzie do przeziębienia albo grypy, syropy z pigwy mogą przyśpieszyć proces zdrowienia. Owoce wykazują również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Kluczem do sukcesu jest jednak regularne spożywanie soku bądź syropu pigwowego.
Pigwa na dolegliwości ze strony układu pokarmowego
Jak się okazuje, owoce pigwy mogą okazać się pomocne w walce z dolegliwościami układu pokarmowego. W tym przypadku godny uwagi jest przede wszystkim macerat z nasion tego wyjątkowego owocu.
Można przyrządzić także napar z nasion. Zarówno napar, jak i macerat może pomóc w pokonaniu uciążliwego refluksu oraz towarzyszącej mu zgagi. Ponadto, może okazać się pomocny w walce z niestrawnością oraz z bólami żołądka.
Pigwa zastosowanie
Owoce pigwy znajdują naprawdę szerokie zastosowanie. Ze względu na wyjątkowy smak są wykorzystywane kulinarnie. Można przyrządzić z nich smakowite dżemy, kompoty, a także nalewki oraz konfitury. Na uwagę zasługuje również ich zastosowanie lecznicze. Z powodzeniem można przyrządzić z nich syrop na infekcje górnych dróg oddechowych oraz innego rodzaju dolegliwości.
Jak się okazuje, pigwę można wykorzystywać także w kosmetyce. Pokrojone w cienkie plasterki świeże owoce pigwy można nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy. Ma szansę zadziałać antyoksydacyjnie i ujędrniająco. Na tym jednak nie koniec. Pigwa może stanowić również wspaniałą ozdobę ogrodów. Dekoracyjne są zarówno jej kwiaty wiosną, jak i żółte owoce jesienią.
Pigwa wartości odżywcze
W 100 gramach owocu pigwy znajduje się:
- 0,4 g białka
- 16 g węglowodanów
- 0,1 g tłuszczy
- 2 g błonnika
Świeży owoc pigwy o wadze około 100 g ma niespełna 60 kalorii.
Pigwa przeciwwskazania
Na szczęście, nie ma istotnych przeciwwskazań do spożywania owoców pigwy. Niemal każdy może więc korzystać z jej dobroczynnych właściwości i wspaniałego smaku. Na spożycie owoców muszą jednak uważać osoby, które posiadają alergię lub nadwrażliwość na ten owoc. Warto byłoby więc obserwować to, jak zachowuje się nasz organizm po spożyciu owoców pigwy. Ponadto, po pigwę ostrożnie powinny sięgać przyszłe matki.
Pigwa w ciąży
Owoce pigwy w ciąży nie są na pewno niebezpieczne ani zakazane. Nie oznacza to jednak, że przedstawicielka płci pięknej, spodziewająca się narodzin dziecka, może sięgać po nie bez ograniczeń. Kluczem do sukcesu jest umiar.
Nadmierne spożycie owoców pigwy może bowiem doprowadzić do dolegliwości żołądkowo – jelitowym, które u ciężarnej mogą mieć wyjątkowo dokuczliwy charakter. Dobrym pomysłem będzie więc konsultacja z lekarzem prowadzącym ciążę, jeśli chcemy włączyć owoc pigwy do swojego jadłospisu na stałe.
Pigwa przechowywanie
Odpowiednie przechowywanie owoców pigwy jest szczególnie istotne, jeżeli posiadamy ich wiele. Ważne jest przede wszystkim ostrożne zbieranie owoców. Starajmy się uniknąć zadrapań, które mogą skutkować szybszym ich psuciem się. Owoce najlepiej zbierać do wiklinowego koszyka, a nie do wiadra.
Aby owoce pigwy długo zachowywały pożądaną świeżość, należałoby przechowywać je w ciemnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej czterech stopni. Jeśli nie możemy stworzyć owocom odpowiednich warunków, najlepiej przetwórzmy je od razu.