Zielona herbata jest popularnym napojem, a także tradycyjną medycyną w Chinach i Japonii od tysięcy lat. Na początku XVII wieku został wprowadzony do konsumentów w Europie, którzy szybko przyjęli ten napój. W XVIII-wiecznej Anglii zielona herbata była tak cenna i popularna, że często była przemycana w celu uniknięcia podatków.
W dzisiejszych czasach nie ma potrzeby uciekania się do przemytu. Zielona herbata jest szeroko dostępna na całym świecie.
Na półkach sklepowych można znaleźć dziesiątki marek zielonej herbaty w torebkach, mieszanej z różnych zielonych herbat. Istnieją odmiany smakowe i słodzone, a także zielona herbata w proszku i herbata liściasta.
Niezależnie od tego, w jaki sposób chcesz spożywać zieloną herbatę, prawdopodobnie istnieje już taki produkt na rynku. Zielona herbata jest często spożywana z powodów innych niż korzyści zdrowotne – w filiżance zielonej herbaty dzieje się całkiem sporo i warto poznać wszystkie jej zalety.
Informacje o wartości odżywczej
Chociaż w liściach zielonej herbaty jest wiele związków, składników odżywczych, witamin i minerałów, elementy te są bardzo rozcieńczone w jednej filiżance herbaty.
Po namoczeniu powstały napój z zielonej herbaty składa się prawie wyłącznie z wody.
Podobnie witaminy i minerały znajdujące się w namoczonej zielonej herbacie są również bardzo minimalne. Kilka, które można znaleźć w wymiernych ilościach, to: wapń, żelazo, potas.
Zielona herbata jest również stosunkowo bogata w kofeinę, zawierając około jednej czwartej ilości kawy. Jednak zielona herbata jest niezwykle ceniona na całym świecie. Dlaczego? Ponieważ zawiera potężną dawkę polifenoli, rodzaju przeciwutleniaczy.
Potencjalne korzyści zdrowotne zielonej herbaty
Od wieków wysuwano wiele oświadczeń o korzyściach zdrowotnych związanych z zieloną herbatą.
Tradycyjnie w Chinach i Indiach zielona herbata była lekiem kontrolującym krwawienie, wspomagającym trawienie i regulującym temperaturę ciała. W dzisiejszych czasach badania były w stanie wykazać niektóre korzyści zdrowotne bardziej solidnie niż inne.
Zielona herbata oferuje korzyści zdrowotne, które obejmują przyspieszoną utratę wagi, zapobieganie rakowi i korzyści związane z ciśnieniem krwi. Wykazano również, że zapobiega chorobom neurologicznym, takim jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.
Zielona herbata jest również promowana jako alternatywa dla kawy dla osób, które próbują ograniczyć spożycie kofeiny. To dlatego, że zielona herbata zawiera aminokwas znany jako L-teanina, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i spowalnia wchłanianie kofeiny.
Zdrowe serce
Badanie przeprowadzone w Japonii, w którym wzięło udział 40 000 dorosłych uczestników przez 11 lat, wykazało, że codzienne spożywanie zielonej herbaty wiązało się z niższym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia.
W szczególności badanie dotyczyło związku między polifenolami (przeciwutleniaczami) w zielonej herbacie a chorobami układu krążenia. Minimalne dzienne spożycie wymagane do uzyskania tej korzyści wynosiło pięć filiżanek dziennie.
Zapobieganie udarom
Inne duże japońskie badanie, w którym wzięło udział ponad 82 000 uczestników w ciągu 13 lat, wykazało, że wyższe wskaźniki spożycia zielonej herbaty wiązały się ze zmniejszonym ryzykiem udaru mózgu.
Uczestnicy, którzy wypijali cztery filiżanki dziennie lub więcej, odnotowali największe korzyści.
Miażdżyca tętnic
Badania populacyjne wskazują, że właściwości przeciwutleniające zielonej herbaty mogą pomóc w zapobieganiu miażdżycy, zwłaszcza chorobie wieńcowej.
Badania populacyjne to badania, które śledzą duże grupy ludzi w czasie lub badania, które porównują grupy ludzi żyjących w różnych kulturach lub stosujących różne diety.
Naukowcy uważają, że zielona herbata zmniejsza ryzyko chorób serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Badania pokazują, że czarna herbata ma podobne działanie. W rzeczywistości naukowcy szacują, że częstość zawałów serca zmniejsza się o 11% przy spożywaniu 3 filiżanek herbaty dziennie.
Wysoki cholesterol
Badania pokazują, że zielona herbata obniża poziom cholesterolu całkowitego i podnosi poziom HDL (dobrego) cholesterolu zarówno u zwierząt, jak i u ludzi.
Jedno badanie populacyjne wykazało, że mężczyźni, którzy piją zieloną herbatę, mają większe prawdopodobieństwo niższego całkowitego cholesterolu niż ci, którzy nie piją zielonej herbaty.
Wyniki jednego badania na zwierzętach sugerują, że polifenole w zielonej herbacie mogą blokować wchłanianie cholesterolu w jelicie, a także pomagać organizmowi w pozbywaniu się cholesterolu. W innym małym badaniu palaczy płci męskiej naukowcy odkryli, że zielona herbata znacznie obniżyła poziom szkodliwego (złego) cholesterolu LDL we krwi.
Rak
Kilka badań populacyjnych sugeruje, że zarówno zielona, jak i czarna herbata pomagają chronić przed rakiem. Na przykład wskaźniki zachorowalności na raka są zwykle niskie w krajach takich jak Japonia, gdzie ludzie regularnie spożywają zieloną herbatę.
Jednak na podstawie tych badań nie można stwierdzić na pewno, czy zielona herbata faktycznie zapobiega rakowi u ludzi.
Wczesne badania kliniczne sugerują, że polifenole zawarte w herbacie, zwłaszcza zielonej, mogą odgrywać ważną rolę w zapobieganiu nowotworom. Naukowcy uważają również, że polifenole pomagają zabijać komórki rakowe i powstrzymują ich wzrost.
Nieswoiste zapalenie jelit (IBD)
Zielona herbata może pomóc zmniejszyć stan zapalny związany z chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, dwoma rodzajami IBD.
Jeśli okaże się, że zielona herbata pomaga zapobiegać rakowi okrężnicy, pomogłaby również osobom z nieswoistym zapaleniem jelit, ponieważ są one bardziej narażone na raka okrężnicy.
Cukrzyca
Zielona herbata była tradycyjnie używana do kontrolowania poziomu cukru we krwi. Badania na zwierzętach sugerują, że zielona herbata może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 1 i spowalniać jej postęp.
U osób z cukrzycą typu 1 ich ciała wytwarzają niewiele insuliny lub nie wytwarzają jej wcale, co pomaga przekształcać glukozę lub cukier w energię.
Zielona herbata może pomóc regulować poziom glukozy w organizmie. Badania sugerują również, że regularne spożywanie zielonej herbaty może pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2.
Choroba wątroby
Badania populacyjne wykazały, że mężczyźni, którzy piją więcej niż 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie, są mniej narażeni na problemy z wątrobą.
Wydaje się również, że zielona herbata chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych, takich jak alkohol.
Badania na zwierzętach wykazały, że zielona herbata pomaga chronić przed nowotworami wątroby u myszy. Wyniki kilku badań na zwierzętach i ludziach sugerują, że chemikalia roślinne w zielonej herbacie, zwane katechinami, mogą pomóc w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby.
W tych badaniach sama katechina była stosowana w bardzo dużych ilościach. Nie jest jasne, czy zielona herbata, która ma niższe stężenie katechin, przyniosłaby takie same korzyści.
Ważne jest, aby pamiętać, że 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie może powodować problemy z powodu wysokiego poziomu kofeiny. Zapytaj swojego lekarza o najlepszy sposób włączenia zielonej herbaty do swojego leczenia.
Utrata masy ciała
Badania kliniczne sugerują, że ekstrakt z zielonej herbaty może przyspieszyć metabolizm i pomóc spalić tłuszcz. Jedno z badań wykazało, że połączenie zielonej herbaty i kofeiny poprawia utratę i utrzymanie wagi u osób z nadwagą i umiarkowaną otyłością.
Zielona herbata inne zastosowania
Wstępne badania sugerują, że picie zielonej herbaty może pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów. Zielona herbata może być również przydatna w chorobach zapalnych, takich jak zapalenie stawów.
Badania sugerują, że zielona herbata może pomóc w zapaleniu stawów poprzez zmniejszenie stanu zapalnego i spowolnienie rozpadu chrząstki.
Substancje chemiczne zawarte w zielonej herbacie mogą pomóc w leczeniu brodawek narządów płciowych, leczeniu chorób dermatologicznych i zapobieganiu objawom przeziębienia i grypy.
Zielona herbata może odgrywać rolę w zapobieganiu pogorszeniu funkcji poznawczych i osteoporozie. Badania pokazują również, że picie zielonej herbaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.