Home Zdrowie Tofu właściwości odżywcze i przepisy. Jak jeść tofu?

Tofu właściwości odżywcze i przepisy. Jak jeść tofu?

by Agata Kubiak
tofu

Tofu jest to sojowy produkt otrzymywany w koagulacji mleka sojowego. Odznacza się wysoką zawartością białka i fosforu, a także fitohormonów. Zapobiec mogą one rozwojowi nowotworów, łagodzić objawy menopauzy.

tofu wędzoneNie każdy jednak może włączyć tofu do swojej diety – przed takim krokiem należy się koniecznie skonsultować z dietetykiem lub lekarzem.

Tofu może zapobiec rakowi piersi i zmniejsza ryzyko raka prostaty

W składzie tofu znajdziemy również fitoestrogeny, czyli estrogeny roślinne. Związki te mają estrogenopodobny wpływ na organizm, co za tym idzie, zdaniem wielu lekarzy uniemożliwiają one rozwój niektórych nowotworów, takich jak właśnie rak piersi, czy rak prostaty.

tofu marynowaneObecność fitoestrogenów w organizmie, po regularnym jedzeniu tofu, nie podwyższają ogólnego poziomu estrogenu, który uznaje się za jedną z przyczyn raka piersi.

Działanie tych związków jest wręcz przeciwne, ponieważ ich zadaniem jest obniżenie poziomu estrogenu.

Jakiś czas temu, na Hawajach, jak również w Kalifornii, zostały przeprowadzone badania. Ich zadaniem było sprawdzenie działania regularnie pitego mleka sojowego/regularnego jedzenia tofu, na organizm mężczyzny. Dzięki nim udowodniono, iż soja rzeczywiście obniża ryzyko wystąpienia raka prostaty.

Wypróbuj dietę odchudzającą

tofu naturalneKażdy z nas, Pań oraz Panów, marzy o idealnej figurze, w każdym wieku. Tofu jest wspaniałym produktem, który dietetycy polecają podczas diet odchudzających, diet redukcyjnych.

Jest ono przede wszystkim skarbnicą pełnowartościowego białka roślinnego, 100 gram tofu dostarcza 8,1 g protein.

Wartość kaloryczna tego serka to około 80-150 kalorii/100 g, więc nie jest ona duża. Tofu pomimo swoich odchudzających właściwości dostarczy do Twojego organizmu zdrowe witaminy i związki, takie jak: żelazo, magnez, fosfor, miedź, selen, mangan, czy witaminy z grupy B.

Tofu obniży poziom cholesterolu i ciśnienia

tofu jedwabisteSoja i produkty sojowe, czyli między innymi tofu, obniża poziom cholesterolu.

Jego białko obniża go o około 3-4% u osób dorosłych. Tofu jest idealnym dodatkiem do diet prowadzących do zdrowego serca.

Probiotyki zawarte w różnych produktach spożywczych są natomiast dobre przy nadciśnieniu. Ma je również tofu. Jego regularne spożywanie może obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.

Tofu łagodzi objawy menopauzy

tofu twardeMenopauza nie jest niczym przyjemnym u Pań. Jest to okres w życiu dorosłej kobiety, kiedy dochodzi do zakończenia okresu rozrodczego.

Nazywamy to także przekwitaniem lub klimakterium.

Objawy są bardzo nieprzyjemne, na przykład: uderzenia gorąca, nocne poty, zaburzenia koncentracji i pamięci, bóle głowy, ogólne pogorszenie samopoczucia, zaburzenia depresyjne, zwiększona nerwowość, spadek libido, zmęczenie, mrowienia, pogorszenie kondycji skóry, problemy ze snem.

smakuje tofuOkres ten spotka każdą kobietę prędzej, czy później. Objawy można jednak uciszyć, dzięki prawidłowemu odżywianiu.

Produktem, który polecają lekarze oraz dietetycy podczas uporczywej menopauzy, jest tofu oraz inne produkty sojowe.

Zawierają one bowiem izoflawony, przetwarzane przez nasz organizm w fitoestrogeny, które działają podobnie, jak estrogeny – żeńskie hormony płciowe.

Tofu potrafi bardzo zmniejszyć przykre objawy menopauzy, a przy tym naturalnie poprawi także jędrność skóry.

Tofu a choroba stłuszczeniowa wątroby

wartości odżywcze tofuA dokładniej niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, charakteryzuje się występowaniem stłuszczenia narządu, obejmującego co najmniej 5% hepatocytów (komórek wątrobowych) w badaniu histologicznym wycinka uzyskanego drogą biopsji.

Konieczne jest wcześniejsze wykluczenie innych przyczyn wtórnego zwłóknienia, którymi może być ciąża, niektóre choroby układu pokarmowego, działanie niektórych leków, czy alkoholu.

W większości przypadków choroba ta przebiega niestety bezobjawowo, jednak u 3/4 pacjentów występuje powiększenie wątroby, które wykrywane jest drogą USG (dlatego warto regularnie się badać). W leczeniu pojawiają się czynniki niefarmakologiczne, czyli redukcja masy ciała, regularna aktywność fizyczna oraz dieta DASH.

Dieta ta polega na zredukowaniu zawartości tłuszczów nasyconych i cukrów prostych, a zastąpienie ich tłuszczami jedno- i wielonasyconymi. Lekarze w tym wypadku polecają wiele produktów, między innymi nasze tofu i inne produkty sojowe.

Tofu może osłabić pamięć, zwiększać ryzyko demencji?

Brytyjscy badacze dowiedli, iż spożywanie soi w zbyt dużych porcjach oraz za często może prowadzić do osłabienia pamięci, co za tym idzie, zwiększa się ryzyko wystąpienia demencji.

Dzieje się tak przez występujące w soi fitoestrogeny, które naśladują działanie kobiecych hormonów. Mogą one chronić mózg osób młodych, jednak nie wiadomo do końca, jak wpływają one na mózgi osób starszych. Osobom starszym właśnie dlatego polecane jest rzadkie spożywanie produktów sojowych.

Prof. Eef Hogervorst, która prowadziła badania, przypomniała, iż istnieje związek pomiędzy terapią estrogenową a demencją po 65 roku życia. Mówi ona, iż estrogeny, a może i nawet fitoestrogeny, pobudzają wzrost komórek. Taka sytuacja może być niszcząca dla starzejącego się mózgu.

Tofu a choroby tarczycy

Tofu może blokować hormony tarczycy, co może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Dzieje się tak dlatego, iż soja zawiera związki goitrogeniczne (goitrogeny są to substancje antyodżywcze, ich zadaniem jest hamowanie wchłaniania składników odżywczych z pożywienia).

Tofu obniża liczebność plemników?

Zdaniem specjalistów mężczyźni, którzy jedzą więcej produktów sojowych, produkują mniej plemników, niż Panowie, którzy takich produktów nie zażywają. Zbadano tą zależność. Okazało się, iż Panowie, którzy regularnie zażywają soję, produkują nawet 41 milionów plemników na 1 ml spermy mniej, niż Panowie, w których diecie soi nie ma.

Tofu – jak jeść? Zastosowanie w kuchni

Tofu ma niesamowicie delikatny smak, więc podawane bez przypraw może być zwyczajnie mdłe. Tofu warto przed podaniem zamarynować, wówczas nabiera ono niezwykłego smaku i dodaje potrawom ciekawej nutki.

Marynowanie tofu jest niezwykle łatwe:

  1. Pokrój tofu według uznania – w plastry lub kostki.
  2. Przygotuj marynatę. Sposobów jest naprawdę dużo – można przygotować ją na przykład z połączenia musztardy, oliwy z oliwek, soku z limonki i sosu sojowego. Do każdej marynaty należy dodać wodę oraz sól i pieprz.
  3. Zalej tofu przygotowaną wcześniej marynatą i odstaw na kilka godzin. Jeśli chcesz, aby tofu miało bardziej intensywny smak, odstaw go zamoczonego w marynacie na całą noc.

Ciekawe dania z tofu: pierogi z tofu (pierogi ruskie w wersji wegańskiej), mus czekoladowy na bazie tofu, naleśniki z tofu i owocami, zapiekanka z tofu i warzywami, pasta z tofu, tofurnik (wegański sernik), tofucznica (wegańska jajecznica).

Podajemy jeden ciekawy przepis na przepyszną sałatkę, z tofu w roli głównej:

Azjatycka sałatka z tofu – na 4 porcje przygotuj 1 łyżeczkę słodkiego sosu chili, 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę ciemnego sosu sojowego, 2 ząbki czosnku (przeciśnij je od razu przez praskę), 1/2 opakowania twardego tofu (odsącz i pokrój w kostkę), 2 łyżki pokrojonych orzechów ziemnych, 1 szklankę groszku cukrowego, 2 małe marchewki (zetrzyj dokładnie na tarce), 1 szklankę drobno posiekanej czerwonej kapusty. Przejdźmy do przygotowania tego fantastycznego dodatku: na samym początku przygotuj dużą miskę, do której włożysz/wlejesz sos chili, imbir, sos sojowy, czosnek, a także olej sezamowy. Wszystko razem należy porządnie wymieszać. Do miski dodaj tofu, całość marynuj w lodówce przez około godzinę. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku. Kiedy woda zacznie wrzeć zanurz w niej groszek cukrowy i pozostaw go na 1-2 minuty. Przygotuj w międzyczasie miskę z zimną wodą i kiedy minie określony czas, przełóż go z wrzątku do zimnej wody. Po chwili odcedź groszek i odstaw go w misce na bok. Po upływie godziny wyciągnij marynatę z tofu. Dodaj do niej odcedzony groszek, startą marchewkę oraz posiekaną kapustę. Przed podaniem posyp sałatkę orzeszkami ziemnymi. Gotowe! Ten niesamowity dodatek możesz podawać z niedzielnym obiadem lub przy grillu.

Powiązane artykuły