Zdrowe śniadanie. Co wybrać na zdrowe śniadanie? Od dawna wiadomo, że zbilansowana dieta ma korzystny wpływ na organizm każdego człowieka.
Niestety styl życia, nawyki, czy natłok obowiązków nie zawsze pozwalają nam na przygotowanie dobrych i przede wszystkim pożywnych posiłków.
Zwłaszcza rano, kiedy większość osób śpieszy się do pracy. Jakie produkty warto zjeść po przebudzeniu?
Co wybrać na zdrowe śniadanie? Jakie są jego zalety? O tym można przeczytać poniżej!’
Co wybrać na zdrowe śniadanie?
Przygotowanie zdrowego śniadania wcale nie musi być skomplikowane.
Obecnie na rynku można znaleźć wiele produktów, które doskonale sprawdzą się główny składnik lub dodatek do porannego posiłku.
Na początku należy uwzględnić fakt, że na kaloryczność śniadania ma wpływ kilka czynników.
Należą do nich, chociażby wykonywany zawód, ilość spożywanych posiłków w ciągu dnia, czy ogólny stan zdrowia.
Umownie przyjęto, że śniadanie może dostarczać około 30% wszystkich przyjętych kalorii w ciągu dnia.
W przypadku osób jedzących pięć posiłków dziennie ta wartość maleje do 25%.
Produkty wybrane na zdrowe śniadanie powinny być bogate w węglowodany. Zarówno te łatwo przyswajalne, jak i te dłużej trawione.
Tym sposobem każdy człowiek nie tylko zaspokoi głód, ale też nie będzie go odczuwał przez kilka kolejnych godzin i będzie miał więcej energii na wypełnianie codziennych obowiązków.
Warto także zadbać o odpowiednią ilość białka i tłuszczy w pierwszym posiłku. Do przygotowania zdrowego śniadania na pewno przyda się znajomość piramidy żywieniowej, ponieważ powinny się w nim znaleźć produkty z każdego piętra.
Na ten posiłek mogą się składać:
- Nabiał, czyli mleko, kefiry, jogurty, sery żółte, czy twarogi. Najlepiej, żeby miały niską zawartość tłuszczu i były bez cukru. Te produkty bogate są w wapń i dostarczają do organizmu białko zwierzęce.
- Pieczywo i produkty zbożowe np. płatki, musli, pieczywo graham lub pełnoziarniste. Są źródłem błonnika, witamin, składników mineralnych i węglowodanów złożonych.
- Wędliny. To nie tylko białko, ale też tłuszcze, więc znacznie zdrowsza będzie chuda szynka, czy polędwica.
- Ryby. Głównie tuńczyk i łosoś. Są bogate w kwasy omega-3.
- Jajka są doskonałym źródłem białka.
Jeżeli chodzi o masło lub margaryny, to można je spożywać, ale lepiej jest ograniczyć ich ilość.
Natomiast kawę, czy herbatę można pić, ale lepiej zastąpić je sokami, mlekiem lub innymi napojami mlecznymi.
Zdrowe śniadanie dla dziecka
Przygotowując zdrowe śniadanie dziecku, nie do końca można się kierować powyższymi zasadami. Trzeba uwzględnić, że dziecko w trakcie rozwoju ma inne i mniejsze zapotrzebowanie na konkretne składniki.
Poza tym jego żołądek jest mniejszy niż u osoby dorosłej. W jego jadłospisie powinny nie tylko znaleźć się odżywcze produkty, ale też warzywa i owoce.
Wbrew pozorom posiłki pociech wcale nie muszą być obfite. Wystarczy jedna kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem twarożku, czy wędliny z kurczaka.
W każdym posiłku powinny znajdować się również owoce i warzywa. Jabłko lub banan po posiłku będzie dostarczać wielu witamin.
Podczas przygotowania śniadania dla dziecka trzeba pamiętać o tym, że spożywanie codziennie tego samego bardzo szybko się znudzi. W związku z tym należy je urozmaicać.
Niemniej istotne jest też to, aby znaleźć czas na wspólne posiłki i pokazać, że zdrowe odżywianie naprawdę ma spore znaczenie, zwyczajnie dając przykład.
Zdrowe śniadanie na diecie odchudzającej
Śniadanie na diecie odgrywa kluczową rolę. Białko, witaminy i węglowodany znajdujące się w produktach pozwolą zaspokoić kaloryczne zapotrzebowanie i tym samym całkowicie zminimalizować chęć sięgnięcia po niezdrowe przekąski.
Śniadanie odchudzające nie musi być ubogie, ale powinno dawać uczucie sytości i dostarczać energii. Na tej podstawie można zauważyć, że w posiłku powinny się znaleźć:
- Węglowodany. Dostępne są w produktach pełnoziarnistych, płatkach owsianych lub orkiszowych.
- Białka, czyli nabiał i chude wędliny z niską zawartością tłuszczu.
- Witaminy. Warzywa można jeść na kanapce, czy jako dodatek do niej, a owoce są świetnym uzupełnieniem do płatków, czy musli.
Co ciekawe, eksperci od żywienia wyraźnie stwierdzili, że im większe śniadanie na diecie, tym większe są szanse na to, że odchudzanie przyniesie szybkie efekty.
Jak to możliwe skoro zostanie zjedzonych więcej kalorii? Jest to związane z tym, że metabolizm jest najbardziej aktywny z samego rana, a więc kalorie są spalane szybciej niż w przypadku obiadu lub kolacji.
Z tym że nie chodzi o to, aby śniadanie było przepełnione pustymi kaloriami. Musi być pożywne i zdrowe.
Zdrowe śniadanie – dlaczego jest tak ważne?
Już od dawna wiadomo, że jedzenie śniadania ma korzystny wpływ na działanie całego organizmu.
Spożyte kalorie nie tylko umożliwiają efektywną i wydajną pracę, ale też poprawiają nastrój, koncentrację, pamięć i zwiększają kreatywność. Co więcej, regularne śniadania zmniejszają ryzyko nadwagi i otyłości. Jednak wyłącznie, jeśli będzie pożywne i zdrowe.
W dzisiejszych czasach wiele osób rezygnuje z porannego posiłku na rzecz dodatkowej godziny snu lub szybszego wyjścia do pracy tak, aby uniknąć korków ulicznych.
Niestety jest to spory błąd. Kawa bądź mocna herbata nie zastąpi śniadania, a może jedynie na chwilę zaspokoić głód i pozbyć się senności, ale tylko na moment.
Kiedy z organizmu zniknie pierwsza dawka kofeiny, człowiek znów stanie się senny i będzie musiał sięgnąć po kolejną.
Natomiast zjedzenie zdrowego śniadania zwiększa ilość energii.
Zdrowe śniadanie – zalety
Pierwszą zaletą zdrowego śniadania jest oczywiście dostarczenie do organizmu niezbędnych składników, które pomogą prawidłowo funkcjonować.
Dzięki jego sytości człowiek przez kilka następnych godzin może pracować, czy się uczyć i nie będzie w tym czasie musiał podjadać.
Niewątpliwie ważne jest też to, że w posiłkach na stałe pojawiają się owoce i warzywa, co powoduje, że są one bogate przede wszystkim w witaminy, które mają ogromny wpływ na zdrowie.
Żadne suplementy, czy herbaty pod żadnym pozorem ich nie zastąpią. Zresztą zdrowe śniadania to nie tylko witaminy, ale też więcej wapnia i błonnika.
Ważne jest też to, że podczas jego spożywania i regularności zmniejsza się BMI, czyli stosunek masy ciała do kwadratu wzrostu. Prawidłowe BMI pozwala utrzymać szczupłą i idealną sylwetkę.
Zdrowe śniadanie a wspieranie odporności
W okresie jesienno-zimowym ludzka odporność znacznie się obniża. Dlatego specjaliści w tym czasie zalecają ciepłe śniadania, które zmniejszają ryzyko przeziębień i infekcji poprzez ogrzewanie organizmu.
Pomysłów na takie posiłki jest wiele. Zaczynając od klasycznej jajecznicy, a na zupach-krem kończąc.
Warto do jadłospisu włączyć też jajka, różnego rodzaju płatki i kasze, sezonowe owoce i warzywa. Co ciekawe, w zimnych miesiącach nietrudno znaleźć jadalne rośliny w sklepach, czy na targowiskach.
Pomidory, buraki, cebula, czosnek, jarmuż, kapusta to tylko nieliczne przykłady. Jeśli chodzi o owoce, to zimą i jesienią popularne są cytrusy, jabłka, gruszki, ananasy, pomelo lub kiwi. W sieci można znaleźć wiele inspirujących przepisów z ich wykorzystaniem.