Home News Wigilia 12 potraw wigilijnych i ich symbolika. Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole

Wigilia 12 potraw wigilijnych i ich symbolika. Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole

by Agata Kubiak
wigilia

Wigilia to magiczny czas, w którym przygotowujemy się do wspólnej kolacji z rodziną i najbliższymi. Jest to niezwykła kolacja, gdyż wedle tradycji na stole ma pojawić się aż 12 dań. Jednak czy wiemy, skąd się wziął taki przesąd 12 dań na kolacji wigilijnej?.

Wigilia, dlaczego jest 12 potraw?

Obecnie w każdym polskim domu 24 grudnia na stole wigilijnym pojawia się 12 potraw. Jednak czy wiemy, skąd się wzięła

wieczerza wigilijna

wieczerza wigilijna

taka tradycja? Wcześniej na stole wigilijnym. Trzeba było położyć takie dania, które były zebrane z pola, sadu, czy ogrodu. 12 potraw wigilijnych prawdopodobnie wzięło się stąd, iż jest 12 miesięcy w roku.

Jest też to związek z ostatnią wieczerzą. Również 12 potraw może symbolizować 12 Apostołów. Obecnie jest też taki przesąd, że trzeba spróbować 12 potraw, by był obfity każdy miesiąc w nadchodzącym roku.

 

Jakie 12 potraw powinno się znaleźć na wigilijnym stole – tradycyjne potrawy 

dzień poprzedzający

dzień poprzedzający

W polskich domach na stole wigilijnym musi być 12 potraw, które mogą się różnić w zależności od regionu. Jednak przeważnie są to następujące potrawy:

1. Zupa grzybowa – jest to przeważnie pierwsze danie, które spożywamy na wigilii. Warto też dodać, że grzybowa najlepiej smakuje, gdy dodamy grzyby, które wcześniej zebraliśmy sami.

2. Kompot z suszonych owoców- najczęściej jest on robiony z suszonych śliwek.

3. Kutia – to połączenie maku z miodem, bakaliami oraz z pszenicą.

4. Sałatka jarzynowa – tutaj jest dowolność warzyw, które lubimy lub które mamy dostępne w ogrodzie.

5. Kapusta z grochem – jest to szybie danie, w którym łączy się kapustę z grochem.

6. Pierogi z kapustą i grzybami – to danie jest bardzo popularną potrawą, która jest wykonywana często w ciągu roku, jednak w Wigilię smakuje zupełnie inaczej.

7. Barszcz czerwony z uszkami – uszka także są robione z kapustą i grzybami. Barszcz można zrobić samemu lub kupić gotowy.

8. Kapusta z grzybami – danie to jest podobne do kapusty z grochem. Jednak tutaj jest przewaga zapachu i smaku grzybów leśnych.

9. Makowiec- to tradycyjne świąteczne ciasto.

10. Ryba po grecku- ryba jest przysmakiem, który zawsze się pojawia na stole wigilijnym.

11. Karp – jest to główna ryba, którą można przygotować na różne sposoby.

12. Śledź – są to ryby, które są zazwyczaj podawane na różne sposoby w takich ilościach, by każdy mógł zjeść rybę za jednym kęsem.

pierogi wigilijne

pierogi wigilijne

Warto wiedzieć, że jest też przeważnie ustalona wcześniej kolejność podawania potraw wigilijnych. Na pierwsze danie jest

barszcz wigilijny

barszcz wigilijny

podawana zupa grzybowa, następnie karp. W międzyczasie polewa się także kompot z suszu. Kolejnym daniem są pierogi z  kapustą i grzybami.

Na stole można także położyć kutię, sałatkę, śledzie, kapustę z grzybami i grochem dzięki, czemu goście i domownicy mogą sobie sami nakładać dania, kiedy chcą i ile chcą.

Barszcz czerwony z uszkami jest także głównym daniem, którym podaje się zazwyczaj po pierogach. Na sam koniec dla osłodzenia podaje się makowiec.

12 potraw wigilijnych a różne regiony Polski

stół wigilijny

stół wigilijny

W większości domów występują te same potrawy, jednak zdarza się, że w różnych regionach Polski pojawiają się odmienne dania. W Krakowie pojawia się na przykład fasola z suszonymi śliwkami, czy paszteciki z grzybami.

Wigilia w Krakowie kojarzy się również z kulebiakiem z kapustą i grzybami i kaszy z suszonymi grzybami. Na Pomorzu pojawia się barszcz czerwony z pierożkami, postny bigos oraz drożdżówka kaszubska.

dzień wigiliiPodlasie słynie zaś z faszerowanej kapusty, racuchy, czy kluski z makiem. W Warszawie na kolacji wigilijnej podaje się tłuczone ziemniaki z makiem, kaszę jaglaną z olejem, czy kotlety rybne z groszkiem.

W podkarpackim pojawiają się w menu wigilijnym gotowana suszona rzepa, czy także kluski z makiem. Dzięki temu, że w każdym regionie nieco różnią się potrawy, to możemy próbować inne potrawy co wigilię. Warto, jest dlatego podróżować, by poznawać nowe smaki wigilijne.

12 potraw wigilijnych – symbolika poszczególnych potraw. Dlaczego jemy właśnie to?

Warto, jest wiedzieć, jakie znaczenie mają nasze potrawy wigilijne, które spożywamy w święta.

1. Zupa grzybowa – zjedzenie kilka łyżek zupy grzybowej gwarantuje nam to, że będziemy zdrowi. Będziemy mieć także siły witalne.

2. Kompot z suszonych owoców – owoce mają nam przynieść zdrowie oraz wprowadzić do domu bezpieczeństwo i dostatku.

3. Kutia – ma ona ujawnić pojednanie ze zmarłymi  oraz Bogiem.słowo wigilia

4. Sałatka jarzynowa – mają symbolizować urodzaj w ogrodzie i w plonach.

5. Kapusta z grochem – ma chronić przed chorobami fizycznymi oraz psychicznymi.

6. Pierogi z kapustą i grzybami – danie to ma zapewnić dobrobyt.

7. Barszcz czerwony z uszkami – mają dodawać urody oraz zwiastują pomyślność.

8. Kapusta z grzybami – danie kojarzone jest z siłami witalnymi.

9. Makowiec – jest on łącznikiem pomiędzy światem zmarłym, a żywych. Mak jest także symbolem urodzaju.

10. Ryba po grecku – oznacza dostatek i urodzaj.

11. Karp – to symbol płodności. Każdy musi zjeść choć trochę karpia, by mieć dobry rok, który nadchodzi.

12. Śledź – to także symbol żywotności oraz płodności i urodzaju.

Dzięki temu, że dania wigilijne mają różne znaczenie, to tak ważne jest, by spróbować po trochu wszystkie potrawy.

wigilia

Wigilia to niesamowity czas, w którym oprócz tego, że spotykamy się ze swoimi najbliższymi, to należy spróbować wszystkich potraw, które będą postawione na stole. Oprócz tego, że są to potrawy, które mają różne znaczenie, to także jest wyrazem naszego szacunku dla gospodarza, jeśli zjemy wszystkie potrawy.

 

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz